Откриха вариант на Ешерихия коли върху холандски кълнове от цвекло

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:16 / 09.06.2011
874
Вариант на бактерията Ешерихия коли, различен от причинителя на епидемията, взела 25 жертви в Европа, е открит върху холандски стръкове от цвекло - разсад, изнасян за Германия и Белгия. Това съобщиха холандските санитарни власти, цитирани от осведомителните агенции.

Заразата била открита върху кълнове от цвекло, отгледани от холандски производител, съобщи говорителката на местните санитарни власти Мариан Бестелинк. Кълновете ще бъдат спрени от продажба, увери тя и допълни "все пак може да причинят заболявания, човек никога не знае". Тайландското министерство на здравеопазването обяви, че е била открита бактерия Ешерихия коли в авокадо, внесено от Европа, но засега не е известно дали е от същия щам като тази, довело до смъртта на 25 души в Европейския съюз, предаде Франс прес. Правителството призова населението да не се поддава на паника, изтъквайки, че има няколко разновидности на бактерията. То обаче посъветва хората старателно да мият пресните плодове и зеленчуци или да ги подлагат на топлинна преработка. Междувременно германският център за контрол на заразните болести съобщи, че още един човек е починал от разпространилата се в Европа зараза с бактерията.

Ешерихия коли и че още 160 души са се разболели, но заяви, че темпът на заразяване продължава да намалява. Институтът "Роберт Кох" има данни за 2808 души, разболели се от бактерията в Германия. От тях 722 са получили сериозни усложнения, които могат да причинят бъбречна недостатъчност. Според Световната здравна организация 97 души са се разболели в други европейски страни и трима - в САЩ. Досега смъртните случаи са 27 - 26 в Германия и 1 в Швеция.

Институтът "Роберт Кох" заяви, че въпреки увеличаването на броя на разболелите се хора темпът на разпространение на заразата намалява през последните дни.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
19.07.2011 България уведоми Брюксел за размера на загубите от Е. коли
11.07.2011 Днес е крайният срок за кандидатстване за обезщетения заради опасната
бактерия
08.07.2011 До понеделник се подават заявки за плащане на обезщетения за Eшерихия коли
01.07.2011 Фонд "Земеделие" приема заявки за изплащане на обезщетенията за Eшерихия
коли
30.06.2011 Заразата с ешерихия коли може да е тръгнала от Египет
13.06.2011 Потвърдено: Мъжът от Хасково не е жертва на Е. коли
Още новини от Международни новини:
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).