Папата се помоли за световен мир по време на великденско обръщение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:05 / 31.03.2013
761
Папа Франциск отправи послание за световен мир и призова хората да прегърнат католическата църква в първото си великденско обращение Urbi et Orbi /"Към града и към света"/, предадоха световните агенции.

Конфликтите в Сирия и между израелците и палестинците продължават твърде дълго, заяви папата, призовавайки също за помирение на Корейския полуостров, където Северна Корея влезе в "състояние на война" срещу Южна Корея.

Пред близо 250 000 вярващи на ватиканския площад "Свети Петър" духовният лидер заклейми войните в Африка и порица ненаситния богат свят, който търси "лесна печалба". "Христос е нашият мир и чрез него молим за мир за целия свят", каза папа Франциск, цитиран от ДПА и БТА.

Възкресението "означава, че любовта на Бог е по-силна от злото и от самата смърт, означава, че Бог може да промени живота ни и да накара кътчетата от сърцето ни, превърнали се в пустиня, да разцъфтят", заяви понтифексът.

"Христос възкръсна! Бих искал това да стигне до всеки дом и всяко семейство, особено там, където страданието е най-голямо, в болниците, в затворите", посочи папата.

По-рано днес той отслужи тържествена великденска меса на площад "Свети Петър", след което обиколи с папамобила, за да приветства вярващите.

"Молим възкръсналия Христос да превърне смъртта в живот, омразата в любов, отмъщението в прошка, войната в мир", каза Франциск.

От балкона си папата отправи всеобща благословия, докато тълпата скандираше "да живее папата", но пропусна пожеланието "честит Великден", което папите обикновено произнасят на множество езици след посланието Urbi et Orbi.

Понтифексът пусна и съобщение в Туитър: "Приемете възкръсналия Христос в живота си. Дори ако сте били далеч, направете малка стъпка към него; Той винаги ви очаква с отворени ръце".

Близо 200 000 вярващи се бяха събрали на площада още от сутринта, очаквайки папата аржентинец да се появи облечен целия в бяло и със златен кръст в ръката и да стигне до олтара, пищно украсен с цветя от Холандия - символ на пролетта и на възкресяването на Исус.

Великденската меса, която се предава от телевизиите, е най-големият празник за повече от милиард католици. Православните християни ще отбележат Великден на 5 май.

Първият папа от латинска Америка наложи доста по-различен тон от този на предшествениците, с много по-неофициален стил, нещо необичайно за Ватикана.

В Аржентина той е известен със скромния си начин на живот, с обгрижването на бедните предградия. Но му предстои да решава редица и сложни проблеми като реформиране на разтърсваната от скандали бюрокрация на Светия престол и скандала с хилядите случаи на педофилия, прикриван от десетилетия.

Коментаторите с нетърпение чакат назначенията на ключови позиции, които папата традиционно прави след Великден, тъй като те ще покажат как ще бъдат извършвани същностните промени в Римокатолическата църква.

На вечерната меса в базиликата "Св. Петър" по случай Великден папа Франциск избра да каже прости, но важни думи. Той призова вярващите да се доверят на Бога, пише германският в. "Берлинер моргенпост".

Във вечерта срещу Великден Франциск се обърна и към невярващите, както и към тези католици, които са се отдалечили от Бога, като ги призова да направят "крачка напред" и Бог "ще ги посрещне с отворени обятия".

По случай Възкресение Христово за втори път в историята плащаницата от Торино беше показана на живо по телевизията.
"Ако сте нерешителни, рискувайте и няма да бъдете разочаровани", призова папата и прикани християните и всички останали да не губят вяра.


Виж коментарите (0)

Още по темата (37):
06.05.2013 Изоставен куфар в нощта на Възкрасението вдигнал на крак варненската
полиция
06.05.2013 Очаква се засилен трафик заради края на почивни дни
06.05.2013 БДЖ пуска допълнителни вагони днес
05.05.2013 Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови целия български народ
05.05.2013 Стотици миряни във Варна посрещнаха Свещения благодатен огън
05.05.2013 Великден е, Христос Воскресе!
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).