Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Папата се помоли за световен мир по време на великденско обръщение
Автор: Екип Varna24.bg 16:05 / 31.03.2013Коментари (0)761
© ЕРА/БГНЕС
Папа Франциск отправи послание за световен мир и призова хората да прегърнат католическата църква в първото си великденско обращение Urbi et Orbi /"Към града и към света"/, предадоха световните агенции.

Конфликтите в Сирия и между израелците и палестинците продължават твърде дълго, заяви папата, призовавайки също за помирение на Корейския полуостров, където Северна Корея влезе в "състояние на война" срещу Южна Корея.

Пред близо 250 000 вярващи на ватиканския площад "Свети Петър" духовният лидер заклейми войните в Африка и порица ненаситния богат свят, който търси "лесна печалба". "Христос е нашият мир и чрез него молим за мир за целия свят", каза папа Франциск, цитиран от ДПА и БТА.

Възкресението "означава, че любовта на Бог е по-силна от злото и от самата смърт, означава, че Бог може да промени живота ни и да накара кътчетата от сърцето ни, превърнали се в пустиня, да разцъфтят", заяви понтифексът.

"Христос възкръсна! Бих искал това да стигне до всеки дом и всяко семейство, особено там, където страданието е най-голямо, в болниците, в затворите", посочи папата.

По-рано днес той отслужи тържествена великденска меса на площад "Свети Петър", след което обиколи с папамобила, за да приветства вярващите.

"Молим възкръсналия Христос да превърне смъртта в живот, омразата в любов, отмъщението в прошка, войната в мир", каза Франциск.

От балкона си папата отправи всеобща благословия, докато тълпата скандираше "да живее папата", но пропусна пожеланието "честит Великден", което папите обикновено произнасят на множество езици след посланието Urbi et Orbi.

Понтифексът пусна и съобщение в Туитър: "Приемете възкръсналия Христос в живота си. Дори ако сте били далеч, направете малка стъпка към него; Той винаги ви очаква с отворени ръце".

Близо 200 000 вярващи се бяха събрали на площада още от сутринта, очаквайки папата аржентинец да се появи облечен целия в бяло и със златен кръст в ръката и да стигне до олтара, пищно украсен с цветя от Холандия - символ на пролетта и на възкресяването на Исус.

Великденската меса, която се предава от телевизиите, е най-големият празник за повече от милиард католици. Православните християни ще отбележат Великден на 5 май.

Първият папа от латинска Америка наложи доста по-различен тон от този на предшествениците, с много по-неофициален стил, нещо необичайно за Ватикана.

В Аржентина той е известен със скромния си начин на живот, с обгрижването на бедните предградия. Но му предстои да решава редица и сложни проблеми като реформиране на разтърсваната от скандали бюрокрация на Светия престол и скандала с хилядите случаи на педофилия, прикриван от десетилетия.

Коментаторите с нетърпение чакат назначенията на ключови позиции, които папата традиционно прави след Великден, тъй като те ще покажат как ще бъдат извършвани същностните промени в Римокатолическата църква.

На вечерната меса в базиликата "Св. Петър" по случай Великден папа Франциск избра да каже прости, но важни думи. Той призова вярващите да се доверят на Бога, пише германският в. "Берлинер моргенпост".

Във вечерта срещу Великден Франциск се обърна и към невярващите, както и към тези католици, които са се отдалечили от Бога, като ги призова да направят "крачка напред" и Бог "ще ги посрещне с отворени обятия".

По случай Възкресение Христово за втори път в историята плащаницата от Торино беше показана на живо по телевизията.
"Ако сте нерешителни, рискувайте и няма да бъдете разочаровани", призова папата и прикани християните и всички останали да не губят вяра.




Още по темата: общо новини по темата: 37
06.05.2013 »
06.05.2013 »
06.05.2013 »
05.05.2013 »
05.05.2013 »
05.05.2013 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: