Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почина президентът на Венецуела Уго Чавес
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 06.03.2013Коментари (3)728
© ultimasnoticias.com.ve
Президентът на Венецуела Уго Чавес е починал след дълга битка с рака. Новината беше съобщена в телевизионна емисия от вицепрезидента на латиноамериканската държава Николас Мадуро.

"Получихме информация, най-разтърсваща и най-трагична, която обявяваме на нашия народ, че в 16:25 ч., на 5 март, е починал нашият команданте - президентът Уго Чавес Фриас, след като се бори срещу болестта в продължение на почти две години", заяви Мадуро с напиращи сълзи.

От предния ден, несигурност обви съдбата на президента, който бе във военна болница в столицата Каракас. От юни 2011 г. той се бори с рака в областта на таза и здравословното му състояние постепенно се влошаваше. Часове преди да издъхне, беше съобщено, че здравето на Чавес се е влошило вследствие на поредната тежка дихателна инфекция.

Веднага след новината за смъртта на 58-годишния Чавес армията и полицията са започнали да заемат стратегически места, за да гарантират реда и сигурността в столицата Каракас. Ръководството на въоръжените сили е засвидетелствало своята лоялност и преданост към вицепрезидента Мадуро.

В дълга реч Мадуро обвини за състоянието на Чавес САЩ и съобщи, че Венецуела е експулсирала военновъздушния аташе на САЩ Дейвид Дел Монако, обвинен, че е "заговорничил във венецуелските въоръжени сили".

"Този служител си е бил поставил за задача да издирва военни на действителна служба във Венецуела, отначало, за да събира разузнавателна информация за въоръжените сили и след това да им предложи проекти за дестабилизация", подчерта Мадуро. И допълни, че опитите на империализма начело със САЩ да дестабилизират страната са предизвикали раковото заболяване на президента Уго Чавес. Вашингтон отхвърли обвиненията на Венецуела и съобщи, че от Каракас е изгонен още един сътрудник на Дел Монако.

Уго Чавес е роден през 1954 г. През 1974 г. завършва Венецуелската военна академия. На политическата сцена изпъква, след като оглавява неуспешно войнишко въстание в началото на февруари 1992 г. срещу президента Карлос Андре Перес, в което са убити стотици венецуелци. Чавес беше президент на Венецуела от 1999 г. През октомври 2012 г. той отново бе избран за още един шестгодишен мандат. Скоро след това - на 11 декември - замина за четвърта онкологична операция в Куба. На 18 февруари той постъпи за курс по химиотерапия във военната болница в Каракас. От тогава досега Чавес така и не се появи публично.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Един хубав човек си отиде.Той изгони мръсните американски колонизатори от Венецуела
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: