Пробив в науката: Ресторанти ще предлагат месо от лаборатории
Пилешки гърди, отгледани в лаборатория от истински животински клетки, може да се появят в някои ресторанти в САЩ още през 2023 г. Култивираният продукт е обявен за безопасен за човека, гласи решение на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).
Месото се получава от малка проба от клетки, събрани от истински животни, които се захранват с хранителни вещества, отглеждани в огромни стоманени съдове - биореактори. За извличането на клетките не е необходимо животното да се убива.
До момента само Сингапур е одобрила лабораторно отгледаното месо за продажба на дребно. Някои известни готвачи, като аржентинецът Франсис Малман и испанецът Хосе Андрес, вече са се регистрирали и планират да предлагат месото в своите заведения от висок клас.
Съоръжението на компанията производител UPSIDE в Калифорния има капацитет да произвежда 181 тона култивирано месо годишно, предава NOVA.