Проф. Пламен Павлов: Германия трябва да стане член на Съвета за сигурност на ООН

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
20:20 / 03.10.2023
830
Германия трябва да стане член на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" историкът проф. Пламен Павлов по повод 3 октомври - Денят на германското единство - национален празник на Германия.

По думите на проф. Павлов германците са един от най-големите европейски народи: "Макар и с цената на две Световни войни, на страхотни катаклизми, на много жертви, но и на пословично трудолюбие, на визионерство - развиват се. Същевременно като всяка нация и германците си имат своите недостатъци, но те показват присъствие в съвременния свят. И аз се надявам, че в недалечно бъдеще Германия ще бъде член на Съвета за сигурност – една от тези стени, които в крайна сметка определят тенденциите в развитието на света.

Сегашното положение, е резултат на Втората световна война, където Германия беше победена, и съответно беше наказана. След като мина такава голяма историческа дистанция и днес Германия е една демократична държава, образец за много други, включително за нас, е логично тя да има много по-силен глас и на световната политическа сцена, не само на икономическата, но и на политическата", коментира проф. Пламен Павлов.

Историкът наблегна на това, че въпреки различията, катаклизмите и противоречията през годините в Германия има сериозно чувство за единство заради културата и ценностната система на хората: "И досега в Германия има основно протестантски, има и католически провинции, но културата, общата съдба, общите ценности обединяват тази нация, и тя може да бъде пример за много други такива народи с известни вътрешни колизии, които в крайна сметка намират общия път към бъдещето", каза още проф. Павлов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Иво Инджев: Орбан иска от Украйна да капитулира
Премиерът: Във Вашингтон ще предложа България да бъде посредник н...
10 българи са спасени от аварирала ветроходна лодка край гръцкия ...
Мицкоски: Българската пропаганда се възползва от вакуума в Албани...
Президентът Радев е на посещение в Гърция
Тръмп спечели частична победа: Върховният съд на САЩ реши, че има...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).