Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Първоначално всява смут, после води до неподозирани възприятия– храната, аранжирана с цветя
Автор: Десислава Томева 16:24 / 07.10.2024Коментари (0)813
©
Все по-често, в по-изисканите ресторанти ни сервират ястието, украсено с цвете. За нашата народопсихология, това е доста странно, но българинът обича да е в крак с модата и вече е доста по-просветен. Ядливите цветя са уникален елемент в кулинарията, който придава не само визуален аспект, но и разнообразие от аромати и вкусове на ястията. Историята на употребата на цветя в храната датира от древността, когато различни култури започват да експериментират с тях в готвенето.

В Древен Рим и Гърция цветята, като рози и теменужки, са били добавяни в салати и десерти. В Азия, особено в Китай, цветята също са намерили място в традиционната кухня. Днес интересът към ядливите цветя нараства, особено сред гастрономите и шеф-готвачите, които искат да добавят уникалност и креативност на ястията си.

Някои от най-популярните ядливи цветя включват:

– Рози - Меката сладост на розовите листенца е идеална за десерти и конфитюри. Те също така могат да се използват за гарниране на коктейли.

– Теменужки - С ярките си цветове и леко сладък вкус, теменужките са популярни за добавяне в салати и десерти.

– Невен - Често използван за приготвяне на чай или като гарнитура за основни ястия. Невенът притежава леко пикантен вкус.

– Лавандула - Използва се за ароматизиране на сладкиши и десерти, лавандулата придава уникален и свеж аромат.

– Босилекови цветя - Тези цветя придават свежест и леко пикантен вкус на салати и сосове.

Примери за блюда с ядливи цветя

Салати: Добавяне на теменужки или невен в салата не само че подобрява външния вид, но и придава нови вкусове.

Десерти: Розовите листенца могат да се използват за гарниране на сладолед или като съставка в кремове и мусове.

Напитки: Ядливи цветя, като лавандула, могат да се използват за ароматизиране на чайове и коктейли.

Основни ястия: Босилековите цветя могат да се добавят в паста или ризото, за да придадат свежест и цвят.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Лоша инфраструктура във Варна
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: