Разбиваща оценка дадоха на кандидата ни за еврокомисар Желева

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (34)
17:40 / 13.01.2010
2033
На нито един въпрос, който зададохме (кандидатът за комисар) Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително. Това пише в официалните заключения на координаторите на политическите групи в комисията по развитие към ЕП, която вчера изслуша българският кандидат за еврокомисар. "Желева показа липса на яснота, беше неспособна да отговори подробно на въпросите и не изглеждаше добре подготвена", записано е в заключенията, подготвени късно във вторник вечерта.

В оценката е записано още, че външният министър е нямала конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа, както и "че изглежда, че не знае географски къде се намират някои конфликтни зони".

От комисията посочват още, че Желева не е отговаряла добре или никак на допълнителните въпроси, които й бяха задавани. "Тя заяви, че няма какво да крие, но отказа да отговори на конкретни въпроси за фирмите, в които е участвала и за датите, когато е прекратила участието си в тях."

В оценката се споменава атаката й срещу Антония Първанова, както и неубедителните доказателства за декларациите й за интереси.

Координаторите на Европейската народна партия и Алианса на либералите са заявили, че представянето на Желева е било повлияно от напрежението в залата, по-точно разпространяването на документи и "истерията около въпросите, свързани с нейните финанси". Други евродепутати обаче са казали, че "ако тя не може да понесе напрежението на изслушването, няма да може да посрещне и напрежението в справянето с хуманитарни кризи," записано е в заключенията на координаторите на парламентарната комисия.

По-късно днес се очаква среща по "казуса Желева" на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и лидерите на двете основни групи в Европарламента - Жозеф Доул (ЕНП) и Мартин Шулц (Партия на европейските социалисти).

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (34)

Още по темата (12):
10.09.2024 Милен Керемедчиев: България угоди на Урсула фон дер Лайен, правим го за втори път
29.08.2024 Радев с призив към МС и Главчев за еврокомисар: Да изпратим две жени, мъжът няма никакъв шанс
28.08.2024 Седем номинации за български еврокомисар! Вицепрезидентът: На ход е господин Главчев
28.08.2024 Любомир Кючуков посочи големия проблем за България и нейния подход за еврокомисар
28.08.2024 И "Възраждане" посочиха своята номинация за еврокомисар
04.02.2010 Кристалина Георгиева е одобрена за еврокомисар
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).