Reuters: Кремъл приема възможността самолетът на Пригожин да е свален умишлено

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:53 / 30.08.2023
1089
В Кремъл са заяви, че разследващите разглеждат възможността самолетът, в който е бил основателят на ЧВК "Вагнер"  Евгений Пригожин, да е бил свален умишлено, което е първото изрично признание, че той може да е бил убит, пише Reuters.

"Очевидно е, че се разглеждат различни версии, включително и версията, знаете за какво става дума - за умишлено убийство", е заявил говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, запитан за разследването.

Запитан дали Международната организация за гражданска авиация ще разследва катастрофата, Песков е заявил, че обстоятелствата я правят различна, макар да е предупредил, че разследващите все още не са направили официални заключения какво точно се е случило.

"Нека да изчакаме резултатите от нашето руско разследване", е коментирал Песков.

По-рано е съобщено, че Русия е информирала бразилския орган за разследване на самолети, че "засега" няма да разследва катастрофата на самолета Embraer Embraer (EMBR3.SA), произведен в Бразилия, съгласно международните правила.

Запитан за този доклад, Песков е заявил: "На първо място, разследването е в ход, с него се занимава Следственият комитет."

"В този случай не може да се говори за никакъв международен аспект", е допълнил Песков.

В деня след катастрофата Путин изпрати съболезнования на семействата на загиналите и заяви, че познава Пригожин от много отдавна, още от хаотичните години в началото на 90-те, припомня британската агенция.

"Той беше човек с трудна съдба и направи сериозни грешки в живота си", коментира тогава Путин, като същевременно го описа като талантлив бизнесмен.

Кремъл отхвърли като "абсолютна лъжа" предположението на някои западни политици и коментатори, че Путин е наредил Пригожин да бъде убит.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не е изненадан от смъртта и че в "Русия не се случват много неща, зад които да не стои Путин".

След смъртта на Пригожин Путин нареди на бойците от "Вагнер" да подпишат клетва за вярност към руската държава - стъпка, на която Пригожин се противопоставяше. той обвиняваше Министерството на отбраната на Руската федерация, което според него рискува да загуби войната в Украйна.

Виж коментарите (0)

Още по темата (33):
24.02.2024 Млад украинец: Затваряли са ме 4 пъти за по 3-4 дни в карцер. Винаги за това, че отказвах да пея руския химн
25.01.2024 Румънският вестник "Адевърул": Защо една българска магистрала, свързваща Румъния с Гърция, е от такова съществено значение
04.01.2024 Тагарев за споразумението между България, Румъния и Турция: Войната в Украйна води до рискове за нашата територия и сигурността на корабоплаването
15.12.2023 Делян Пеевски: Недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна
война
30.08.2023 Украинското МВнР към Орбан: Украйна не търгува с територии и суверенитет
09.07.2023 Димитър Стоянов: Докога аматьори ще се канят и обсъждат националната
сигурност?
Още новини от Международни новини:
След дълга пауза: В Скопие се провежда заседание на българо-макед...
Юлиян Войнов: Забавянето на икономиката на Германия оказва влияни...
Владимир Чуков: Самоубийците от Анкара са от радикална тенденция ...
Смъртоносна терористична атака срещу централата на Турските аерок...
Дрон удари къщата на Нетаняху
Цяла Куба остана без ток, десет милиона души са на тъмно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).