Родното правосъдие сред най-мудните в Европа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
13:26 / 10.10.2012
365
Родното правосъдие е сред най-мудните в Европа, сочи проучване Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). България е една от страните в ЕС, които през последните години най-много са нарушили правото на свобода и справедлив съдебен процес при наказателни дела. Останалите държави в негативния списък са Гърция, Полша и Румъния, отбелязва британският в. "Гардиън".

Най-честият повод за критики е твърде дългото забавяне на започването на съдебния процес. В някои страни от ЕС досъдебното задържане под стража може да трае до 4 години, а в други страни няма законово определен максимум, пише вестникът, цитиран от БТА.

Проучването е извършено от лондонската организация "Феър трайълс интернешънъл" (Fair Trials International) и международната юридическа фирма "Клифърд Чанс" (Clifford Chance) и обхваща петгодишен период от 2007 до лятото на 2012 г.

България има 92 регистрирани в ЕСПЧ нарушения. В повечето случаи става въпрос за необичайно дълги забавяния във фазата на досъдебно производство. На задържаните често пъти не се осигурява достатъчен достъп до адвокат и до семейството им, се отбелязва в доклада.

Най-голям нарушител през проучения петгодишен период е Гърция със 108 нарушения. Повечето са свързани с хронични забавяния преди започване на съдебен процес. Също така не винаги има на разположение преводачи и са били изразени опасения за корупция на съдебната система в Гърция, се казва в изследването "Права на защита в ЕС".


Виж коментарите (7)
Още новини от Международни новини:
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...
Тръмп е "в безопасност", след като е имало изстрели в близост до ...
Скъсана язовирна стена в Чехия, загинали в Румъния: Европа е изпр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).