Русия е уведомила ООН за ядрените източници на енергия на борда на "Луна-25"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:49 / 11.08.2023
964
Русия надлежно е уведомила генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за ядрените енергийни източници на борда на автоматичната станция "Луна-25." Това се посочва в съобщение на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава ТАСС.

"Ръководейки се от разпоредбите на руското законодателство, нашата страна е изпълнила международните си задължения да уведоми генералния секретар на ООН за наличието на ядрени източници на енергия на борда на "Луна-25“ по предписания начин“, са посочили от дипломатическото ведомство.

Автоматичната станция "Луна-25" продължава полета си към спътника на Земята, съобщи "Роскосмос" на сайта си, цитира РИА Новости.

"Според получената телеметрична информация служебните и бордовите системи на "Луна-25" функционират нормално. Комуникацията със станцията е стабилна. Групата за управление работи нормално", се посочва в публикацията.

Ракетата "Союз 2.1b" с първата местна лунна станция "Луна-25" от почти 50 години е изстреляна от космодрума "Восточний" в 02:11 ч. московско време (съвпада с българското). Впоследствие станцията се отдели от горната степен и влезе в траекторията на полета към естествения спътник на Земята. След пет дни той ще навлезе в окололунна кръгова орбита с височина сто километра.

"Луна-25" трябва да е първата станция, която ще извърши меко кацане в района на Южния полюс на Луната, очаква се това да се случи на 21 август. Всички предшественици на станцията са кацнали в екваториалната зона. Основната цел на "Луна-25" е да проведе контактни изследвания на лунната повърхност за наличие на лед.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...
Тръмп е "в безопасност", след като е имало изстрели в близост до ...
Скъсана язовирна стена в Чехия, загинали в Румъния: Европа е изпр...
"Заговор за убийството на Мадуро": Венецуела арестува граждани на...
Циклонът "Борис" удари Европа, хиляди са без ток, тече масова ева...
Македонски медии: "Делегацията на Силяновска бе посрещната в Софи...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).