Шведски капитан: Засега няма притеснения за живота на българските моряци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:47 / 12.05.2010
537
Няма причини да смятаме, че някой от екипажа на отвлечения в района на Аденския залив български танкер е пострадал. Това заяви шведският капитан Андерс Калин от военноморските сили на ЕС, патрулиращи край бреговете на Сомалия, цитиран от Си Ен Ен. "Докато пиратите са на борда на кораба, ние само наблюдаваме ситуацията" - каза Калин. Той добави, че няма причина да смята, че някой от намиращите се на борда е бил ранен.

Българският танкер "Панега", превозващ химикали, с 15-членен български екипаж на борда, беше отвлечен вчера от пирати в района на Аденския залив. В момента на отвличането танкерът се намирал на 150 километра от йеменския бряг, в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби. Според изпълнителна агенция "Морска администрация" корабът е пътувал от Червено море към Пакистан, съобщи снощи пресцентърът на МВнР.

"Отвлеченият кораб "Панега" е петролен танкер, пътувал е в състава на международен конвой, но от всички кораби той е бил с най-нисък борд, затова пиратите са успели да проникнат на борда и да го пленят. За момента нямаме нова информация, нямаме връзка с кораба, но няма никакви основания да смятаме, че животът и здравето на 15-те моряци са застрашени. Създаден е Кризисен щаб, който поддържа постоянна връзка с щаба на Операция "Аталанта" на ЕС. Следим постоянно динамиката на ситуацията, която изисква други, по-различни действия отколкото с предишните похитени кораби, на борда на които имаше български моряци" - обясни заместник-министърът на външните работи Марин Райков за ТВ "Европа".

Източник: EkipNews.com


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
В два региона на Италия е обявено извънредно положение заради нав...
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Николоски пред ЕС: Скопие не се отказва от идеята за качествена ж...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Плитко земетресение от 4,1 по Рихтер разтърси Сицилия
Стартира глобална информационна кампания за горите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).