Силни трусове в Сърбия и Турция, усетени са и у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:13 / 03.11.2010
652
Централната част на Сърбия бе разтърсена тази нощ от земетресение с магнитуд между 5,3 и 5,6 по Рихтер според различните източници, съобщи Ройтерс, като се позова на министъра на вътрешните работи Ивица Дачич. Трусът е причинил смъртта на двама души.

"В околностите на Кралево, в местността Гърдица, загинаха двама души - мъж и неговата съпруга. Те са на възраст около 50 години. Наталия и Синиша Сташич са загинали в спалнята си. Техният син, който е бил в дома по време на труса не е пострадал", каза Дачич. Местните здравни власти съобщават за най-малко 50 пострадали в и около Кралево.

При земетресението сериозно пострада и болницата в града. За щастие при труса няма пострадали пациенти.

В момента ранените се приемат в една зала, която бе приспособена за лечение след труса.

Според Евро-средиземноморския сеизмологичен център епицентърът на земетресението се е намирал на 2 км северно от град Кралево, на около 150 км югозападно от Белград.

Населението на Кралево е около 70 хил. души. В града има повредени сгради, в някои квартали е прекъснато електричеството и питейната вода.

Според Сръбския сеизмологичен институт, цитиран от Франс прес, след първия трус са били регистрирани още няколко по-слаби, с магнитуд 3.

Земетресението в Сърбия е било усетено и у нас в 2 часа и 57 мин. Вторичният трус два часа по-късно също е усетен в България.

По данни на Сеизмологичният център към Геофизическия институт на БАН и на Главна дирекция "Гражданска защита" той е било усетен извън епицентралната зона по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник както следва: в Кърджали и Момчилград - II-IV степен, Пловдив - III степен, и Ямбол - II-II степен.

По същото време - малко преди 5 ч., у нас е усетено и друго земетресение. Неговият епицентър е бил на 130 км. югозападно от Текирдаг в Западна Турция, и на 29 км северозападно от Чанаккале.

Заметресението в Турция също е било силно. Първият трус е бил с магнитуд от 5,3, а вторичният - 2,7. Няма данни за жертви и материални щети. Подводно земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер беше регистрирано и близо до о. Самотраки в Егейско море. Няма данни за сериозни щети или жертви, съобщават властите.

Земетресението е било с епицентър на около 350 километра североизточно от Атина, уточниха от Института по геодинамика към Националната обсерватория на Атина.

Източник: Vesti.bg

Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
В два региона на Италия е обявено извънредно положение заради нав...
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Николоски пред ЕС: Скопие не се отказва от идеята за качествена ж...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Плитко земетресение от 4,1 по Рихтер разтърси Сицилия
Стартира глобална информационна кампания за горите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).