Ситуацията в Египет ескалира

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:34 / 06.07.2013
559
30 станаха жертвите в цял Египет в петък, когато избухнаха ожесточени сблъсъци между ислямисти, подкрепящи сваления от власт президент Мохамед Мурси, и негови противници.

В столицата Кайро има пет потвърдени смъртни случая, останалите жертви са дадени в Александрия, Асиют и Суец. С падането на нощта военни машини са се намесили и са разпръснали враждуващите групи на моста "6 октомври" в Кайро. Петима полицаи са били простреляни в град Ал Ариш в провинция Северен Синай в инциденти, за които не е ясно дали са свързани с отстраняването на Мурси от власт. В петъчния ден на гнева движението "Мюсюлмански братя" призова хилядите си привърженици да не отстъпват и да продължат с бунта срещу военните и назначения от тях временен президент Адли Мансур, който разпусна парламента.

Държавната агенция МЕНА излезе с информация, че полицията е арестувала лидерите на "Мюсюлмански братя", включително най-влиятелния политик в движението Кайрат ал-Шатер. Сваленият от власт Мурси също се намира под домашен арест. Той бе отстранен от армията в сряда, след като не се съобрази с нейния ултиматум и призивите на опозиционните светски и либерални партии в Египет да се оттегли доброволно, след като не направи нищо за утвърждаване на победата на революцията от 2011 г, свалила от власт неговия предшественик Хосни Мубарак.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).