Световен ден за борба със СПИН

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:12 / 01.12.2012
543
Днес е Световният ден за борба с вируса на СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност). За първи път той е отбелязан през 1988 година или 10 години след появата на първите регистрирани случаи.

В света има приблизително 33 млн. носители на HIV;около 90% от тях живеят в развиващите се страни, като 2/3 от заразените са в Африка, южно от Сахара. Ежегодно за борба срещу СПИН се заделят около 18 милиарда долара, но 90% от тези пари се насочват за развиващите се страни. В момента по света се изразходват 2.6 милиарда долара за образователни програми свързвани с предпазването от СПИН.

Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977/1978 година. Първите публикации, свързани със СПИН, се появяват в началото на 80-те години в САЩ. Синдромът е имал много имена, включително и "Гей синдром", защото се смятало, че се среща само при хомосексуалисти. На всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира.У нас първият случай е открит през 1986 г. при студент от Танзания.

През 1983 година вирусът, който причинява СПИН е изолиран. Това става едновременно от два екипа вирусолози, оглавявани във Франция от Люк Монтание, и от Робърт Гало в САЩ. През 2008 г. Монтание и сънародничката му Франсоаз Баре-Синуси получават Нобелова награда за медицина за откритието на ХИВ вируса. Смята се, че наградата слага край на дългогодишния спор кой е първият откривател на ХИВ-вируса.

Името СПИН се появява през 1982 г., когато Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ официално го въвеждат, въпреки че все още никой не знаел какво точно го причинява.

Текстът за откриване на вируса на ХИВ и СПИН пък датира от 1985 г. С появата му "обвиненията", че синдромът е присъщ само на хомосексуалистите, отпадат.

В знак на солидарност към болните от ХИВ и СПИН днес се носи червена панделка, която е символ на анти-СПИН кампанията. Тя е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се "Visual AIDS". Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. През годините червената панделка стана изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).