Световният македонски конгрес: Основата на България е Македония

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (14)
12:43 / 10.05.2013
918
Антимакедонизмът на София представлява антибългарска държавна политика, това се посочва в позиция на Световния македонски конгрес (СМК) оповестена от неговия лидер Тодор Петров. По повод изявлението на премиера и министър на външните работи на България Марин Райков, че "България признава независимостта на Македония, но има исторически реалности, които Македония трябва да признае", Световният македонски конгрес (СМК) посочва, че македонците, както и целият свят, признават историческите реалности, че България беше в съюз с фашистка Германия и с комунистическа Русия. За съжаление, ако и днес България да е член на Европейския съюз то:

- София все още е заложник на фашизма и комунизма;
- Не признава македонците в цялост, нито в Македония, а още по-малко, в България;
- Не уважава решенията на Европейския съд за човешки права за правото на македонците на сдружаване и на мирен протест;
- Не се е извинила за депортацията на 7144 македонски евреи в нацисткия лагер Треблинка в 1943 г. по време на българската окупация на Македония през Втората световна война;
- Все още не се е извинила за геноцида над македонците през Балканските войни през 1912 - 1913 г.

Тази история и истина за България не може никога и с нищо да се ревизира.

За СМК е точно изявлението на българския премиер и министър на външните работи Марин Райков, че "македонците и българите са един народ, че делят обща езикова традиция, една и съща история и минало", но е затова, че основата и на България е Македония. Затова, защото в България "има всичко, само българи не". Тъкмо затова Македония завинаги ще бъде неизживяната романтика за България. При тези условия, македонци и българи като политическа нация, може и да отпразнуват някои дати, събития и личности в Охрид и в Търново.

СМК изразява разочарование от наричането на държавата Македония от българския премиер и министър на външните работи като "бивша югославска република" и смята, че отношението на софийските власти с презрение и омраза към македонците и държавата Македония руши добросъседските отношения на Балканите.

СМК смята, че антимакедонизмът на София представлява антибългарска държавна политика; той не е в интерес на мнозинството македонци, които като български граждани, живеят на територията на цяла България.

София единствено трябва да приеме, че неин западен съсед е държавата Македония; че македонците съществуват като собствен етнос и че македонският литературен език е различен от българския литературен език като кодифицирана форма на някои от македонските диалекти.

СМК смята, че не стои въпросът дали македонците са българи, а дали има български гражданин без македонски корени.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (14)
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).