Светът посрещна новата 2011 година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:52 / 01.01.2011
2642
Честванията по случай посрещането на Новата година със зрелищните фойерверки и масовите събирания на хора по света бяха помрачени от два кръвопролитни атентати - пред църква в египетския град Александрия и пред казарма в нигерийската столица Абуджа, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес".

Атентатът с кола бомба пред църквата в Александрия малко след полунощ местно време и по последни данни взе девет жертви и рани 24 души. Няколко часа по-рано при експлозия на бомба в казармата в Абуджа бяха убити четирима души, а десетина са ранени.

В контраст на тези прояви на насилие 350 000 души, сред които много туристи посрещнаха настъпването на 2011 година на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж в мразовития студ.

В Лондон около 250 000 празнуващи гледаха спектакъла от сини, червени и бели фойерверки, които окъпаха в цветовете на националното знаме гигантското виенско колело "Лондонското око" при река Темза.

Във Виена за най-шик се смяташе човек да е сред пътниците на специално нает самолет за съзерцаване от небето на фойерверките в австрийската столица.

В Мадрид пушачите се наслаждаваха на последната си нощ свобода по кафенета и ресторанти, където от неделя тютюнопушенето става забранено. Около 50 000 души се събраха на централния площад "Пуерта дел Сол", където в полунощ традиционно изядоха 12 зърна грозде - по едно при всеки удар на камбаните, което според поверието носи късмет през новата година.

Естония влезе в 2011 година, като прие еврото за своя официална валута и стана 17-ата страна членка на еврозоната.

В Дубай най-високата кула в света - 828-метровата "Бурдж Халифа" се освети в полунощ от зрелищен спектакъл с фойерверки, на който присъстваха десетки хиляди празнуващи.

Австралия и Океания посрещнаха първи новата 2011 г. Сидни даде тона за този световен празник в своя колкото традиционен, толкова и зрелищен пиротехнически спектакъл в пристанището. " Огнена стена" се надигна от "Харбър бридж", за което отидоха 7 тона ракети, за най-голямо удоволствие на събралата се рекордна тълпа от 1,5 милион души.

Празнуващите започнаха да прииждат на пристанището още по обед местно време, за да наблюдават шоуто от "ложите". Съседният плаж "Бонди бийч" също беше препълнен с хора.

Първи се сбогуваха с 2010 г. 6-те хиляди жители на малката тихоокеанска островна държава Кирибати. Това стана още в 10 ч. по Гринуич (12 ч. българско време).

В Япония в храма "Дзоджоджи" в Токио монаси посрещнаха Новата година с песнопения, а празнуващите пуснаха сребристи балони с бележки с пожелания в тях под звуците на 15-тонната камбана на храма.

В Сеул Новата година бе посрещната от над 80 000 души, които присъстваха на традиционна церемония по биене на камбани и фойерверки.

В Хонконг стотици хиляди души се събраха в прочутия пристанищен район "Виктория харбър" и наблюдаваха лазерния спектакъл и фойерверките, които бяха изстрелвани от покривите на10 от най-известните сгради на града.

В Бразилия два милиона души - местни жители и туристи, посрещнаха Новата година на прочутия плаж Копакабана в Рио де Жанейро, където бе представено логото на Олимпийските игри, чийто домакин ще е Рио през 2016 г.

В Ню Йорк се събраха близо един милион души на площад "Таймс скуеър", които ще наблюдават традиционното спускане на гигантското кристално кълбо, символ на настъпващата Нова година.

Най-много пъти ще посрещнат новата година петимата членове на екипажа на Международната космическа станция. В околоземна орбита, те ще преминат общо 16 пъти часовата граница между 31 декември 2010 и 1 януари 2011 г.

Първият път бе в петък в 11 ч. по Гринуич над Камчатка, в руския Далечен изток. Космонавтите ще се прехвърлят окончателно в новата 2011 г. в 10 ч. по Гринуич в събота.


Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Николоски пред ЕС: Скопие не се отказва от идеята за качествена ж...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Плитко земетресение от 4,1 по Рихтер разтърси Сицилия
Стартира глобална информационна кампания за горите
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).