Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Светът пред глобален недостиг на вино
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 04.11.2013Коментари (6)670
© Varna24.bg
Търсенето от Китай допринася сериозно за риска от глобален недостиг на вино, след като световното производство се сви до най-ниското си ниво от 40 години насам, посочва се в доклад на Morgan Stanley, цитиран от CNBC.

Увеличаването на потреблението в Китай и САЩ, съчетано с понижението на европейското производство през 2012 г. заради лошата реколта във Франция, Италия и Испания, е повишило риска от глобален недостиг, който може да доведе и до ръст в цените.

"Данните показват, че предлагането не е достатъчно, за да задоволи търсенето през следващите години, докато на пазара се пусне сегашната реколта", подчертават експертите.

Според Morgan Stanley през 2012 г. е имало само 1 млн. излишни каси вино, което е рязък спад спрямо 600-те млн. каси от 2004 г. Освен това търсенето, коригирано с търсенето за производство на вермут, е надвишило предлагането с 300 млн. каси, което е най-големият недостиг от 40 години насам.

Очаква се проблемът да се изостри, тъй като търсенето от САЩ - вторият най-голям потребител на вино след Франция и Китай и и пети най-голям вносител в света, расте.

Очаква се освен това да продължава да се изостря "жаждата" на китайците за вина заради забогатяването на домакинствата. Потреблението в Китай се очаква да се удвои през 2016 г. до 400 млн. каси - точно колкото потреблението в САЩ.

Същевременно световните нива на производство са в низходяща тенденция от началото на ХХІ век. Европа, където се произвежда около 60% от виното в света, преживя най-резкия спад на производството от 24 на сто от 2004 г. насам.

Въпреки данните, Майкъл Даймънд-Кинг, консултант в Bordeaux Index, смята, че опасенията за глобален недостиг на вино са преувеличени.

"Докладът се съсредоточава в по-ниския ценови сегмент от пазара - цени под 20 долара за бутилка. Със сигурност по-малко евтини вина се произвеждат в Европа, но се съмнявам това да се отрази на цените, защото има достатъчно количество, което идва от Австралия, Чили, Аржентина и Нова Зеландия", коментира той.

Даймънд-Кинг обаче е съгласен, че китайската жажда за качествени вина е във възход. Все пак вътрешното производство в страната ще компенсира нарастващите нива на потребление. Търсенето в САЩ пък вероятно ще бъде задоволено чрез доставки от Австралия.

"Хората забравят, че Китай не е само голям потребител на вино, но и голям производител", коментира експертът.

В доклада обаче се посочва, че в Китай се произвеждат само 180 млн. каси вино годишно, което със сигурност не успява да задоволи търсенето. В момента Пекин внася 20% от общото потребление на вино, главно от Франция.

Източник: Investor.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.11.2013 г.
0
 
 
е,да ми дойдат тогава на гости,ще ги почерпя с български домашен елексир,пък нека после пак забраняват и облагат с акцизи....не разбират ли,че и Бог се обръща вече срещу тъпотиите на политиците,наводненията в Западна Европа и съсипаната реколта са само поредното предупреждение
Aнонимен
на 04.11.2013 г.
+1
 
 
Аз пък всяка вечер пия вино !
+4
 
 
След като влязохме в Евросъюза ни понатиснаха малко и нашите политици послушно се огънаха. Изкоренихме много лозя, защото сме имали над лимита, затворихме мандри, направихме кокошките щастливи, прасетата весели, кравите с гарсониери. Сега внасяме картофи, домати и все зеленчуци. Даже и стафиди, от които във винпромите правят вино с вкус на каберне, мерло или каквото си пожелаеш. Аромати и химия. Наздраве!
+1
 
 
Мда, ако бяхме както преди сред най-големите производители на вино, да ни бърка, ама то...
+1
 
 
Ко? НЕ! Е, те това сега е сериозен проблем :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: