Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: Екип Varna24.bg 12:38 / 16.10.2023Коментари (0)683
©
Х

Европейският съюз започна разследване на платформата за социални медии X на Илон Мъск за разпространение на дезинформация и насилствено съдържание относно конфликта Израел-Хамас.

В четвъртък Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, подаде обвързващо искане за информация, за да определи дали платформата е нарушила правилата за незаконно и зловредно съдържание.

В изявление на Комисията се казва, че тя е започнала разследването в отговор на "получени индикации относно предполагаемо предаване на незаконно съдържание“.

X има време до сряда да отговори на най-спешните въпроси в документа от 40 страници и срок до 31 октомври за по-малко належащи искания за информация.

Този ход идва, след като социалните медийни платформи, включително X, представиха съдържание с насилие и дезинформация за войната Израел-Хамас, включително кадри от други конфликти и видеоигри. X – която под ръководството на Мъск съкрати екипа си за модериране на съдържание – попадна под особено внимание, след като проучване на ЕС установи, че това е най-зле представящата се платформа за борба с дезинформацията.

Тиери Бретон, самопровъзгласилият се дигитален "наложител“ на 27-членния блок, по-рано тази седмица се сблъска с Мъск онлайн, след като обвини платформата му, че позволява разпространението на "насилствено и терористично съдържание“.

Бретон е изпратил подобни необвързващи предупредителни писма и до ръководителите на Meta, Instagram и TikTok.

Главният изпълнителен директор на X Линда Якарино защити дийствията на социалната медийна мрежа, като посочи изтриването на стотици акаунти, свързани с Хамас, и премахването или етикетирането на десетки хиляди публикации с вредно съдържание.

Съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС, който влезе в сила през август, платформи, които не успеят да се справят със съдържание, считано за незаконно, могат да бъдат глобени с до 6 процента от глобалния си оборот или дори да им бъде забранено да работят в рамките на блока.

Боевете между Израел и Хамас навлязоха в седми ден в петък, след като израелската армия инструктира повече от един милион палестинци, хванати в капан в Газа, да се придвижат на юг в рамките на 24 часа преди очакваната наземна офанзива.

Израелските въздушни удари срещу Газа през последната седмица са убили повече от 1500 палестинци и са ранили повече от 6600 други, според палестински официални лица.

Повече от 1300 души бяха убити и 3000 ранени от Хамас при най-смъртоносната атака срещу Израел от десетилетия в събота, според израелски официални лица.

Журналистът от "Вайс“ Имран Ахмед пък изрази опасение, че това е първата война, в която изкуственият интелект ведно със социалните мрежи може да окаже ключово отрицателно влияние върху развоя на конфликта и безопасността на цивилни хора в засегнатите райони.

СТОКХОЛМ

От 2025 г. ще бъде много по-трудно да се намери ауспух в един от централните квартали на Стокхолм.

Тази седмица столицата на Швеция заяви, че ще забрани конвенционалните превозни средства, задвижвани с дизел и бензин, да влизат в значителна част от центъра на града, което е едно от най-амбициозните усилия на Европа за борба с автомобилните емисии.

Планът, обявен във вторник от заместник-кмета по транспорта Ларс Стрьомгрен, ще позволи само превозни средства, които се движат с електричество или природен газ, да влизат в зона от 20 улици. Единствените изключения са хибридни микробуси и превозни средства, управлявани от сертифицирани шофьори с физически увреждания, полициейски автомобили и линейки.

"Мисля, че това е смел план“, каза Анна Моен, клиентски мениджър за застрахователна компания в северозападния ъгъл на определената зона. "Не можем да живеем така вечно“, каза тя, взирайки се в сутрешния трафик.

Други европейски градове, като Лондон, Париж, Хамбург, Барселона и Атина, по подобен начин се опитаха да разубедят жителите си да използват частни автомобили, генериращи вредни емисии, но Стокхолм изглежда е първият западноевропейски град, който ще забрани тези автомобили изцяло, и то в такъв голям мащаб.

В лондонската зона с ултра ниски емисии, която наскоро беше разширена и стигна до предградията, например, автомобили, които не отговарят на строгите стандарти за емисии, трябва да плащат дневна такса от £12,50. В новата зона на Стокхолм последствието от шофиране на бензинова кола, ще бъде глоба, която започва от 1000 шведски крони или приблизително 200 лева.

 Много градове в Европа имат зони с ниски емисии, но повечето от тези зони са насочени към ограничаване на дизеловите двигатели или само към най-замърсяващите автомобили, задвижвани с бензин. Други градове са се съсредоточили върху създаването на нова инфраструктура, удобна за пешеходци и велосипедисти. Но градската управа на Стокхолм възприема по-директен подход. "Бензиновите и дизеловите коли са забранени, точка“, каза г-н Стрьомгрен в интервю. "Една от целите е да прокараме технологиите и иновациите в транспортния сектор.“ Той каза, че компаниите за доставка и транспорт ще трябва да обновят своите автопаркове, за да могат да работят в зоната.

Тя се простира на 45 акра в центъра на столицата и граничи с четири главни пътни артерии. Това включва центъра на милионната столица, в който малко хора живеят, но много работят и пазаруват.

"Избрахме зона, където голям брой велосипедисти и пешеходци са изложени ежедневно на нездравословен въздух“, каза г-н Стрьомгрен. Според данни на СЗО тази част на Стокхолм има два пъти по-високи нива на замърсяване с азотен оксид.

Забраната може много да помогне за понижаването на нивата на азотен диоксид, който има вредни ефекти върху човешкото здраве, каза Крис Уудфорд, който е написал книга по темата. "Дали това ще засегне други форми на замърсяване е друг въпрос“, каза той.

52-годишният Йеспер Седерхолм, борсов брокер с офис на Хамнгатан, най-южната улица, засегната от забраната, каза, че чувствата му към решението са смесени.

"Беше по-тихо и по-приятно по време на пандемията, когато хората работеха от вкъщи“, каза той. "Недостатъкът е, че все още нямаме добра инфраструктура за зарядни станции.“

Други граждани се притесняват, че няма достатъчна инфраструктура в центъра на града и в цялата страна, за да може хората да си позволяват по-далечни пътувания наведнъж.

MOK

Едностранното решение, взето от Руския олимпийски комитет на 5 октомври 2023 г. за включване като свои членове на регионалните спортни организации, които са под ръководството на Националния олимпийски комитет (НОК) на Украйна (а именно Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие), представлява нарушение на Олимпийската харта, защото нарушава териториалната цялост на НОК на Украйна, както е признато от Международния олимпийски комитет (МОК) в съответствие с Олимпийската харта.

С оглед на гореизложеното, тази седмица Изпълнителният съвет на МОК реши, че:

Руският олимпийски комитет е спрян незабавно до второ нареждане.

Спирането има следните последици:

 Руският олимпийски комитет вече няма право да действа като национален олимпийски комитет, както е определено в Олимпийската харта, и не може да получава никакво финансиране от олимпийското движение.

Както се посочва в позицията и препоръките на МОК от 28 март 2023 г., които остават изцяло в сила, МОК си запазва правото да взима решения относно участието на отделни неутрални спортисти с руски паспорт на Олимпийските игри Париж 2024 г. и Зимните олимпийски игри Милано Кортина 2026 г. в подходящия момент.

Изпълнителният съвет на МОК също така си запазва правото да вземе по-нататъшно решение или мярка в зависимост от развитието на тази ситуация.

ЮТЮБЪР

Талибаните освободиха четирима британски граждани от плен в Афганистан, включително лордът Майлс Раутлидж. Раутлидж е скандално известен като самопровъзгласил се "военен турист“, който за първи път придоби известност, когато едва успя да избяга от Афганистан по време на изтеглянето на САЩ през 2021 г.

Би Би Си разпространи историята за освобождаването на Раутлидж на 10 октомври и вътрешният офис на Обединеното кралство го потвърди. Той беше освободен заедно с двама неназовани британски граждани и хуманитарния работник на ООН Кевин Корнуел, 54-годишен мъж със здравословни проблеми. "Г-н Корнуел и другите трима британски граждани, включително Майлс Раутлидж, бяха освободени и напуснаха Афганистан“, каза в Х Скот Ричардс, съосновател на The Presidium Network – организация с нестопанска цел, която подкрепи някои от заловените хора. "Те се прибират! Благодаря на всички за подкрепата към тези мъже в този труден период. Всички сме облекчени.“

Лорд Майлс за първи път отиде в Афганистан през 2021 г. с, както той твърди, последната туристическа виза, издадена за страната, преди талибаните да я превземат. Той засне няколко видеоклипа в YouTube, докато беше там, избяга и след това превърна опита си в пълна с мемета (memes) книга, публикувана от Antelope Hill – издателство, което публикува също литература за превъзходство на бялата раса.

Раутлидж се завърна в Афганистан през 2023 г. и публикува видеоклипове в YouTube, на които се предполага, че купува оръжия в Кабул и се мотае с талибаните. На 11 януари служители на Главната дирекция за разузнаване на талибаните арестуваха Раутлидж и Корнуел.

След като лорд Майлс влезе в афганистански затвор, спекулациите за състоянието му се разпространиха в интернет. Неговият акаунт в Х подхранва спекулациите с все по-странни твърдения за живота на Раутлидж зад решетките, включително че той живее в "лукс“. В акаунта се твърди, че талибаните обичат Майлс, смятат го за "шантав“ и се наслаждават на книгата му.

"Талибаните са доволни от международния бизнес в тяхната страна, така че Майлс е имал редовни пикници и вечери с висши служители, обсъждащи бизнес планове и златната мина. Тъй като беше арестуван с 000 в джоба си, той всъщност живее в лукс," се казва в акаунта на 27 септември.

"Ако той иска яйца, неговите слуги му купуват яйца“, продължава разказът. "Ако не харесва някое ястие, получава пица. Когато му се обадихме, той каза, че си прекарва една "прекрасна почивка“.“ В акаунта се казва, че Майлс планира да напише друга книга и да стане съдружник в златна мина в Афганистан.

Според The Presidium Network Корнуел не се справя толкова добре, колкото Раутлидж. "Корнуел остава критично болен, състоянието му не се е подобрило“, се казва в Х, като се отбелязва, че друг британец в ареста също е сериозно болен. "Изключително вероятно е и двамата мъже да умрат в ареста, условията, в които са държани, са ужасяващи и текущото им здраве и високата вероятност от смърт трябва да се третират със загриженост от международната общност.“

Според акаунта в Х Рутлидж е бил наясно с тежкото положение на Корнуел. "Те се срещнаха няколко пъти в хотел, който Майлс посещаваше често в Кабул“, се казва в разказа. "Ние разбираме проблемите с бъбреците на Кевин и Майлс доброволно ще му дари орган, докато е в Афганистан, ако е подходящ донор.“

Според световните медии, в т.ч. Би Би Си и Си Ен Ен, и Корнуел, и Рутлидж са извън Афганистан и се прибират в Обединеното кралство.

ЖАБИ

Някога те са били толкова много, че са били приготвяни като национално ястие на Доминика. Всяка година хиляди планински жаби, печени с чесън и черен пипер, са изяждани от островитяни и туристи.

 Две десетилетия по-късно животното – един от най-едрите видове жаби в света – на практика изчезва от карибския остров. Поредица от екологични бедствия е намалила предишната му здрава, стабилна популация от стотици хиляди животни до общо 21 жаби, според последното проучване.

Удивителната бързина на упадъка на вида изуми биолозите, които вярват, че това е едно от най-бързите унищожавания на диво животно, регистрирано някога, екологична катастрофа, която демонстрира колко бързо може да бъде повредена и унищожена дивата природа.

"Това е невероятно животно“, каза Андрю Кънингам, ръководител на епидемиологията на дивата природа към Зоологическото дружество в Лондон (ZSL). "Може да нарасне до около 20 см дължина и да тежи повече от килограм. Както мъжките, така и женските играят важна роля в отглеждането на малките си и това беше един от най-големите хищници на Доминика, който яде насекоми, дребни бозайници, змии и други жаби.

Островът бръмчеше от звука на виковете на мъжката планинска жаба, добави Кънингам. "Днес има само тишина. Това е вид, който е изправен пред неизбежно изчезване в дивата природа, но е бил в здравословно състояние само преди няколко десетилетия. Неговата съдба ни изпраща много ясно предупреждение за опасностите, пред които е изправена дивата природа на Земята днес.

Първоначалната причина за нещастията на планинската жаба е хитридна гъба, появила се за първи път през миналия век, която заразява кожата на земноводните, през която много от тях пият и дишат. Жабите стават летаргични и умират в рамките на един месец.

Гъбата е обвинявана за значителното намаляване на броя на земноводните в много части на света, но никъде нейното въздействие не е било толкова бързо и всепоглъщащо, както на остров Доминика. В рамките на 18 месеца след първата си поява през 2002 г., тя е елиминирала 80% от популацията на острова от планински пилешки жаби.

"Това е удивителен спад“, каза Кънингам. "И броят им продължи да намалява, докато не станаха неоткриваеми в дивата природа на Доминика.“

По-лошото предстояло. По това време планинската жаба е живеела само на още едно място на Земята: близкия остров Монсерат. Учените призоваха властите там да въведат строги карантинни мерки, за да спрат разпространението на болестта из острова.

"Тези предупреждения се провалиха, въпреки че в известен смисъл бяхме подготвени за най-лошото предвид случилото се в Доминика“, каза Андрес Валенсуела, експерт по здравето на дивата природа в Института по зоология на ZSL. "Успяхме да съберем някои от планинските жаби на острова, преди болестта да започне да се разпространява по тях през 2009 г. и тези животни сега са настанени в биологично защитени заграждения в няколко зоологически градини в Европа, включително в Лондон.“

Друга обнадеждаваща новина последва в Доминика със съобщения, че шепа оцелели жаби са били открити и тези животни изглеждат естествено устойчиви на хитридната гъба. "Нещата изглеждаха малко по-добре – докато ураганът Мария не удари острова през 2017 г.“, каза Жанел Бризбейн, еколог по дивата природа в Отдела за горско стопанство, дива природа и паркове в Доминика и основател на WildDominique.

"Това беше най-силният ураган, който някога е удрял острова в нашата регистрирана история и опустошението разби и без това крехката популация от жаби, намалявайки броя им с повече от 90% – до двуцифрено число.“

Това постави някога многобройната планинска жаба в тежка ситуация. В Европа има зоологически колекции от животни от Монсерат. Най-важното е, че тези животни не са устойчиви на хитридни гъбички и следователно шансът да бъдат повторно въведени в екосистемата е нищожен.

За разлика от тях, онези представители на вида, които се задържат в Доминика, са устойчиви, но съществуват само в две малки популации на сушата, която не предлага стабилна защита на жабите.

Освен това климатичните промени засягат и двата острова, а това също възпрепятства усилията за спасяване на вида. Перспективите му изглеждат мрачни, въпреки че Бризбейн остава оптимист.

"Успяхме да запазим планинската жаба жива и способна да оцелее от гъбичната болест вече повече от 20 години, благодарение на сътрудничеството, което беше насочено към спасяването на този вид. Не бива да забравяме това. Ако успеем да продължим още малко, с правилните ресурси, е възможно да преобърнем съдбата им. Със сигурност не губим надежда."

Кънингам се съгласи, че все още имаме няколко години, за да се опитаме да направим нещо, преди планинската жаба да изчезне в дивата природа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Изграждането на АМ "Струма"
Лято 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: