В Брюксел са гневни заради ветото на Унгария, блокиращо помощта за Украйна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (18)
20:49 / 27.05.2024
1561
Няколко европейски държавни ръководители не са скрили разочарованието си в понеделник (27 май) от систематичното блокиране на европейската помощ за Украйна от страна на Унгария, пише френската редакция на Euractiv.

Киев твърди, че има спешна нужда от нея. Външния министър на Германия Аналена Бербок е заявила, че е "недопустимо една държава да блокира с вето тази изключително важна за украинците помощ".

"Настоятелно призовавам Унгария най-после да разреши отново помощ за Украйна, за да запази мира", е коментирала още Аналена Бербок преди среща с колегите си от ЕС в Брюксел.

Военната помощ за Украйна, възлизаща на повече от 6,5 милиарда евро, преминава през специален фонд, Европейският фонд за мир (EPF), който също е блокиран.

"Не може да се приеме една страна, която прие тази сума на масата на държавните и правителствени ръководители (от ЕС) преди няколко месеца, сега да блокира тази решаваща помощ за Украйна", е допълнила външният министър на Белгия Хаджа Лахбиб.

ЕС реши да използва Фонда за мир, за да прехвърли приходите от руски активи, имобилизирани в ЕС, в Киев. Тези приходи представляват между 2 и 2,5 милиарда евро годишно. Всъщност тази сума може да помогне на Украйна да закупи оръжия, като се има предвид, че целият механизъм е блокиран от унгарското вето. Около "41% от всички решения, взети от ЕС за Украйна, в момента са блокирани от Унгария", е коментирал литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в понеделник.

Унгария също спира официалното откриване на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, като се има предвид, че мнозинството от страните членки искат това да се случи преди края на юни, според дипломатически източници.

Будапеща винаги е смятала, че все още не са изпълнени всички условия.

Виж коментарите (18)

Още по темата (4550):
02.09.2024 Млада жена запали руското знаме и написа "убийци"
31.08.2024 Соченият за руски шпионин кит Хвалдимир е намерен мъртъв
01.08.2024 Байдън публикува снимка от разговор в Овалния кабинет със семействата на задържаните американци, малко преди да се върнат в САЩ
12.07.2024 Втора авиокатастрофа за деня: Военен самолет се разби при тестов полет в
Полша
08.07.2024 Елена Поптодорова: Срещата на върха е мостът към членството на Украйна в
НАТО
08.07.2024 Киев обяви 9 юли за ден на траур
Още новини от Международни новини:
Сигнал за бомба в катедрала вдигна на крак полицията в Словакия
YouTube подготвя инструменти за откриване на фалшиво аудио и виде...
Епидемията от холера набира скорост: СЗО регистрира значително ув...
Със скорост до 240 км/ч: Супер тайфунът "Яги" удари бреговете на ...
Най-малко 17 ученици са загинали при пожар в училище в Кения
Павел Дуров: Telegram не е "анархистичен рай" и Франция греши, ка...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).