В Италия разбиха мрежа за коли с БГ номера

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
10:18 / 30.03.2013
874
Италианските власти от северния град Алба, област Пиемонт, разбиха престъпна мрежа, чрез която италиански автомобили били снабдявани с български номера.

Целта била по този начин да се пести от застраховки, данъци и такси, които в Италия са няколко пъти по-високи.

След операция "Суперкар" на карабинерите от Алба се стигнало до поставяне под запор на 22 луксозни коли от рода на Мерцедес, Ауди, БМВ.

51 души, сред които италианци, румънци и македонци, са разследвани по случая по обвинения за фалшифициране и измама.

Разследването започнало миналото лято след съвсем нормални проверки на карабинерите от участък "Говоне", намиращ се по пътя от град Асти към Кунео. Властите забелязали как твърде голям брой италианци, но също и румънци и македонци, въпреки че били жители в област Пиемонт, карали все коли с български номера. Оказало се, че те били регистрирани в България, след като преди това били заличени от италианския автомобилен регистър.

Освен икономисването на пари от застраховки и такси обаче снабдилите се с български номера имали и друго преимущество. Повечето от тях извършвали пътни нарушения безнаказано. Карали с превишена скорост, без да може да бъдат идентифицирани от системата за контрол по пътищата. На това отгоре не плащали и магистрални такси. Друг плюс бил и свободното влизане в т.нар. синя зона в Торино, както и паркирането на воля в центъра и по местата, запазени за инвалиди.

След проверки на италианските власти се оказало, че в действителност всички номера били регистрирани в две селища в България до границата с Македония. Не се съобщава кои са те.

Според карабинерите в повечето случаи купувачите били италиански предприемачи, които задължавали румънските и македонските си служители да ги снабдяват с български номера.

Купувачът плащал между 400 и 500 евро на посредници за снабдяването си с български номер. Застраховката в България струвала от порядъка на 100 евро, докато в Италия е поне 1000. Карабинерите са задържали много български номера и документи за автомобили.

Иззети са и цели "колекции" от пътни глоби, събирани от собствениците на коли с български номера.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (6)
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).