В Норвегия се състоя церемонията по връчване на Нобеловата награда за мир 2023 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:49 / 10.12.2023
1151
Церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир за 2023 г. се състоя в неделя в кметството на норвежката столица Осло и беше излъчена на официалната страница на Нобеловия комитет в социалната мрежа X.

Нобеловата награда за мир за 2023 г. беше присъдена на 6 октомври на иранската активистка и вицепрезидент на правозащитна организация в Иран, Наргис Мохамади, "за нейната борба срещу потисничеството на жените в Иран и нейната борба за насърчаване на човешките права и свободата за всички". Наградата бе връчена на децата на Наргис Мохамади, която не успя да присъства на церемонията. 

Министерството на външните работи на Иран осъди присъждането на Нобеловата награда за мир на Мохамади, определяйки го като политическо решение, насочено срещу Техеран.

На церемонията по награждаването присъства норвежкото кралско семейство. Залата беше украсена с бели и лилави цветя, а на една от стените беше поставена снимка на Наргиз Мохамади. Нобеловата лекция на активистката, написана в затвора, беше прочетена от децата й Киана и Али Рахмани. Те получиха златен медал и грамота вместо майка си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Сигнал за бомба в катедрала вдигна на крак полицията в Словакия
YouTube подготвя инструменти за откриване на фалшиво аудио и виде...
Епидемията от холера набира скорост: СЗО регистрира значително ув...
Със скорост до 240 км/ч: Супер тайфунът "Яги" удари бреговете на ...
Най-малко 17 ученици са загинали при пожар в училище в Кения
Павел Дуров: Telegram не е "анархистичен рай" и Франция греши, ка...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).