В Турция изнасилват протестиращи в полицейски бронирани машини?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:36 / 04.07.2013
1066
Задържаната на 26 юни по време на протест пред съдебната палата в анкарския квартал "Дикмен" Ейлем Карадаг свидетелства, че заедно с още 10 други задържани е била обект на полицейски изтезания и сексуален тормоз.

Според нея насилието е извършено в една от специалните полицейски бронирани машини известни повече като "Пустинни котки", предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Оплакването на Ейлем Карадаг е внесено в Републиканската прокуратура в Анкара от нейните адвокати.

Те са депозирали и молба в дежурния семеен съд в Анкара да бъдат предприети нужните мерки срещу въпросните служители на силите за сигурност в рамките на Закона за защита на семейството и предотвратяване на насилието над жените, посочи телевизионният канал.

Междувременно турски адвокати протестираха остро срещу операциите на властите срещу социалните медии по време на масовите протести, стартирали от палатковия лагер в парка "Гези" на площад "Таксим" в Истанбул.

Председателят на адвокатската колегия в Измир Сема Пекдаш посочва, че само в този град задържани заради участие в социалните медии общо 38 души са престояли в полицията по 36 часа без съдебно решение или прокурорска заповед.

Адвокати на задържаните заради "Туитър" са се натъкнали на наистина абсурдни и ужасяващи случаи за посочваните от полицията причини за тяхното задържане. Например заради това, че са споделяли кой е телефонният номер на адвокатската колегия; съветите какви са им правата, ако бъдат задържани (веднага да поискат адвокат и да не говорят преди неговото идване), предупрежденията къде в района има пожар, къде има полицейско насилие и е опасно да се ходи и т.н.

Сема Пекдаш обръща внимание и на внесения в Меджлиса десети петгодишен план за развитие на Турция, в който се предвиждат мерки за "намаляване на отрицателното въздействие на социалните медии и интернет върху семейството", които дават сигнали за замисляната цензура на социалните медии.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)

Още по темата (15):
11.08.2013 Звукова бомба в Истанбул изпочупи прозорците на ПР бюро на управляващата
партия
04.08.2013 Полицията отново атакува протестиращи на площад "Таксим" в Истанбул
09.07.2013 Истанбулската полиция задържа 32-ма активисти
18.06.2013 Вчерашните протести в Турция - без инциденти
16.06.2013 Остри сблъсъци в центъра на Истанбул
16.06.2013 Полицията установи контрол над площад "Таксим" в Истанбул, над 40 души са ранени
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).