Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненски ученици показаха свои картини в Братислава
Автор: Екип Varna24.bg 16:03 / 08.06.2011Коментари (0)668
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Изложба на ученици от специалност "Изящни изкуства" на Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна под наслов: "Млади таланти от Варна посвещават изложба на Международния ден на детето" се откри в Българския културен институт в Братислава.

Изложбата е проект, който е част от кадидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г. и се подкрепя от Програмата за творчески проекти на Община Варна. Националното училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна е първото от училищата по изкуствата в България, получило покана за самостоятелна изява от един от най - активните културни институти в Европа - Българският културен институт в Братислава и по специално на г-жа Елена Арнаудова, директор на института.

Целите на първата международна изява на високо институционално ниво на ученици от Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна са да се популяризира дейността на единственото по рода си професионално училище по изкуства във Варна, да се покажат творческите заложби на младите художници пред европейска публика, което ще допринесе за изграждане на тяхното самочувствие на бъдещи творци и ще им даде възможност да усетят, че желанията и усилията им не са напразни.

На откриването на изложбата присъстваха консулът на Република България в Словакия г-н Бойко Хаджийски и неговото семейство, художници от Словакия, учители от Българското училище в Братислава, журналисти от национални медии, много българи и приятели на България.

Картините и авторите бяха представени от г-жа Йорданка Манева - изкуствовед и помощник - директор на училището. На изложбата присъстваха и шестима от най-изявените ученици от специалност "Изящни изкуства" на НУИ "Добри Христов" - Варна.

"Професионални творби, зрели виждания за изкуството" - това са част от впечатленията на публиката на откриването на изложбата. "Талантът на младите творци отваря много европейски врати" е мнението на консулът г-н Бойко Хаджийски.

На 15 юни 2011г. в предаването за култура на Националното словашко радио "Ще ни поканите ли да влезем", ще бъде представена дейността на Българския културен институт в Братислава. В предаването ще се излъчи и интервю с г-жа Йорданка Манева по повод на изложбата.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: