Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Велизар Шаламанов: Успешните 75 години на НАТО ще бъдат продължени с доброто лидерство на Марк Рюте
Автор: Екип Varna24.bg 17:15 / 27.06.2024Коментари (0)821
©
Успешните 75 години на НАТО ще бъдат продължени с доброто лидерство на Марк Рюте. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ експертът по сигурност и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов.  

С дългогодишния си премиерски опит Марк Рюте доказа способността си да изгражда консенсус и да развива трансатлантическите отношения, което е много важно в тези критични години, смята експертът. Според него НАТО е много повече от един чист отбранителен съюз. "Това е един на съюз за взаимодействие в много по-широк план и с дългият си опит като премиер на една изключително динамична и иновативна страна, като Нидерландия, с много тесни връзки и със САЩ и Канада, но и с Тихоокеанския регион, Марк Рюте би бил изключително ценен да приложи своя опит и да бъде успешен като генерален секретар,“ подчерта той.

По думите му връзките на Европейския съюз и НАТО в сферата на отбранителната индустрия и на технологиите са много силни и ще бъдат много по-силни ако се стигне и до създаване на позицията на комисар по отбраната в Европейския съюз. Важно е да се засилят връзките и срещу общите заплахи, които изискват много по-голям ангажимент от европейска страна, смята експертът.  

Предизвикателствата, пред които ще се изправи новият генерален секретар на НАТО ще бъдат адресирани и на срещата във Вашингтон, на която ще се отбележат 75-те успешни години на Алианса. "На първо място е увеличаването на отбранителните способности и способността за възпиране на агресивни политики. На второ място това е въпросът за ефективна координация между НАТО и Украйна, включително управлението на един ресурс около 40 милиарда евро годишно, което да задълбочи това сътрудничество. И на трето място във Вашингтон отново ще бъдат поканени лидерите на Япония, Република Корея, Нова Зеландия и Австралия, което означава че НАТО изключително сериозно се отнася към това стратегическо партньорство и към развитие на сътрудничество за глобална сигурност,“ обясни Велизар Шаламанов.

Росица АНГЕЛОВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Избор на нов български патриарх
Природни стихии
50-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: