Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Виетнам може да изнася риба за Евросъюза през Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:18 / 29.10.2013Коментари (0)1390
© Президенството
Конкретни възможности за реализация на взаимни инвестиции и за съвместни производства на български и виетнамски фирми е обсъдил президентът Росен Плевнелиев в първия ден от държавното си посещение в Социалистическа република Виетнам. Държавният глава проведе разговори с председателя на Националното събрание на Виетнам Нгуен Шинх Хунг, с министър-председателя Нгуен Тан Зунг и с генералния секретар на ЦК на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг, съобщават от Президенството.

Български компании проучват възможностите за инвестиции във Виетнам в изграждането на инсталации за преработка на отработени масла и други екологични проекти, в минния отрасъл с национално значение за азиатската страна, както и за изграждането на български фабрики във Виетнам. По думите на държавния глава, вероятно е това да се случи в текстилната индустрия, хранително-вкусовата промишленост и фармацевтиката.

Президентът информира за заявен сериозен интерес от създаването на съвместни производства между български и виетнамски компании във винения сектор и производството на храни, за производство на тютюневи изделия и фармацевтични продукти. Големи виетнамски компании в строителния и петролния сектор търсят възможности за сътрудничество с български фирми, каза Росен Плевнелиев пред български журналисти в Ханой.

В областта на отбраната и военнопромишления комплекс президентът изрази очакване за "първи конкретни резултати" от сътрудничеството между България и Виетнам. Възможности съществуват при утилизацията на боеприпаси, износа на българска специална продукция за Виетнам и в съвместните усилия, с използване на българския опит, при модернизацията на руско въоръжение и техника.

Страната ни също така търси виетнамски износ на метали, какао, кафе, въглища и гума, както и на рибни продукти, стана ясно от думите на държавния глава. Той припомни възможностите на територията на страната ни - пристанищата Варна или Бургас - да бъде изграден логистичен център за преработка на риба и рибни продукти на най-голямата виетнамска държавна компания, с последващ износ за крайни клиенти в Европейския съюз. На свой ред България ще работи за увеличение на износа на фармацевтични, козметични и хранителни продукти за Виетнам, в производството на които страната ни има силни позиции.

Всички конкретни идеи за взаимни инвестиции и съвместни производства ще залегнат в план, за чиято координация вече е определен представител от българска страна, допълни Росен Плевнелиев. "Оптимист съм, че в следващите няколко години ще видим нарастване на стокооборота, български инвестиции във Виетнам и виетнамски - в България", заяви държавният глава.

"Виетнам е стратегически позициониран в Югоизточна Азия, а репутацията и уважението към България е много високо. Това дава много сериозни възможности за българския бизнес и институции. Искаме да бъдем конкретни", каза още президентът, според когото новият модел на икономическо сътрудничество между България и Виетнам посочва конкретни направления със сериозни перспективи.

Президентът Росен Плевнелиев ще има днес среща с вицепрезидента на Социалистическа република Виетнам Нгуен Тхи Зоан. Двамата ще присъстват на концерт на ансамбъла "Мистерията на българските гласове" в Ханой и ще разговарят с виетнамските граждани, учили и работили в България.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: