Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вируси, предавани от животни на хора, заплашват човешката раса от изчезване
Автор: Екип Varna24.bg 15:02 / 21.10.2012Коментари (1)1363
© Varna24.bg
Смъртоносни вируси, предавани от животни на хора, заплашват човешката раса от изчезване, предупреждават британски учени. Инфекциозните болести, които ни заобикалят, невинаги се развиват по обичайния начин. Патогените (тела, които са източник на вирусни заболявания - бел. ред.) представляват малки хищници, които разкъсват жертвата си отвътре.

Ако обикновено въпросните вируси се предават от животно на животно, това не значи, че не съществуват аномалии. Когато конкретният патоген се предаде от животно на човек, и успее да се развие като инфекция, причиняваща болести и смърт, става въпрос за зооноза.

Неизвестен за повечето хора, зоонозата, е технически термин, които може да обясни възникналите през последният век, тежки епидемии като свинския и птичи грип, както и вируса САРС.

Вирусът "Марбург", също като бубонната чума и испанският грип, са зоонозни инфекции. На него са станали жертви, хора, които са посетили "Питонската пещера" в Африка. Там те са се заразили от докосване до изпражненията на прилепи, които са били носители на този вирус. Има и регистрирани смъртни случаи.

И както си въобразяваме, че е много малко вероятно да хванем подобен вирус, тъй като не обмисляме екзотични екскурзии до "Питонската пещера", изведнъж осъзнаваме, че вече не можем да разчитаме на подобни разсъждения. Прилепите, както и хората, мигрират из целия свят. Следователно, ако огнището на заразата до вчера е било фиксирано, днес неговото местоположение, не може да се установи.

Нямам как да бъдат регистрирани всички случаи на заразени от зоонозните вируси и да бъдат сложени под карантина, защото при невсички от тях симптомите се улавят веднага. Зоонозите могат да се засадят в човешкия организъм и да останат неоткрити.

Същевременно човешката раса продължава да прониква на места, богати на биологично разнообразие, където екосистемата е необезпокоявана. Това се оказва предизвикателство пред медицината - да установи наличието на даден вирус. Следователно ние се явяваме най-голямото пътуващо огнище на зараза. А всички знаем какво се случва с тези с тези огнища?

В един момент, те просто изчезват. Не можем да предскажем кога ще настъпи следващата огромна епидемия. А ние продължаваме да пътуваме и обикаляме целия свят. Именно благодарение на глобализацията и нашата мобилност, ако има следваща епидемия, тя може би ще се окаже пагубна за цялата човешка раса и самите ние може да изчезнем, предупреждават учени.


Източник: btv








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.10.2012 г.
0
 
 
само измишльотини...ако беше така нямаше даже да се е зародил човешкия род...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: