Юлиян Войнов: Забавянето на икономиката на Германия оказва влияние и върху останалите държави в Европа и еврозоната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:22
361
Бидейки локомотива на Европа, забавянето на икономиката на Германия, която разчита изключително много на производството в останалите държави в Европейския съюз, оказва неминуемо влияние и върху икономиките на останалите държави в Европа и в еврозоната. Това коментира икономистът Юлиян Войнов в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

По думите му основните фактори за забавянето на германската икономика са геополитическите фактори, довели до забавянето на китайската икономика – основен партньор на Германия, накъдето беше насочен голяма част от германския износ. "Допълнителното въвеждане на мита за китайски стоки и протекционистка политика оказва сериозно влияние върху развитието на германската икономиката. Отделно и енергийната криза удари много сериозно Германия, тъй като нейната икономика беше основана на ниски енергийни цени и на енергия от Русия, а след войната в Украйна това всичко трябваше да бъде променено, което води и до повишаване на цените за природен газ. Третият основен фактор според икономиста е все по-застаряващото население и все по-голямата липса на работна ръка, показателно за което е, че Германия вече втора година е в рецесия, а същевременно безработицата е на много ниски нива", допълни Войнов.

"Германия трябва да се направи сериозна преориентация към повишаване на вътрешното търсене в страната и най-вече по отношение на услугите. Това преструктуриране трябва да бъда взето на политическо равнище, което създава определени проблеми, част от които са емиграцията и вътрешните инвестиции. Има доста мерки, които могат да бъдат направени на политическо ниво, стига да има разбиране и воля в тази посока",  обясни още той.

Юлиян Войнов посочи също, че има възможност за наваксване на това изоставане ако Германия започне да провежда политики, които са свързани с нейното преструктуриране най-вече по отношение на публичните финанси и остави настрани тази фиксация за ниските бюджетни дефицит и ниските дългове, и увеличи вътрешните инвестиции, за да може да вдигне нивото поне до средноевропейското. "Има доста възможности пред Германия стига да се набелязват правилните политики, правилните политически действия", категоричен е той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (505):
18.10.2024 Васил Караиванов: На крачка сме да влезем в еврозоната, но постоянно изникват проблеми
18.10.2024 Хампарцумян: Има структурни проблеми, които не могат да се решат с лихвените нива
10.10.2024 БНБ: България има реални шансове скоро да покрие нов критерий
09.10.2024 Николай Василев: Ако има реформаторско правителство, догодина България ще стане част от еврозоната
09.10.2024 Двойното обозначаване на стоките в магазина ще бъде задължително една година от приемането на еврото
08.10.2024 България въвежда етикети с две цени - в лева и в евро
Още новини от Международни новини:
След дълга пауза: В Скопие се провежда заседание на българо-макед...
Владимир Чуков: Самоубийците от Анкара са от радикална тенденция ...
Смъртоносна терористична атака срещу централата на Турските аерок...
Дрон удари къщата на Нетаняху
Цяла Куба остана без ток, десет милиона души са на тъмно
Европейския съвет призова спешно да се предложат мерки за високит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).