Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Западна Европа очаква тълпи от българи и румънци
Автор: Екип Varna24.bg 09:17 / 02.01.2014Коментари (0)640
© Varna24.bg
Снимка: Архив
Тази седмица Великобритания ще бъде залята от първата вълна български и румънски имигранти, твърдо решени да се облагодетелстват от щедрата социална система на страната, захранвана с парите на британските данъкоплатци, коментира в. The Daily Express. 

Само през първата седмица в страната се очаква да пристигнат най-малко пет хиляди българи и румънци. Ограниченията на трудовия пазар за недобре образованите граждани на двете източноевропейски държави бяха вдигнати на 1 януари. 

Месеци наред у британците беше насаждана истерия за деня, в който бариерите за пазара на труда на ЕС ще бъдат свалени за българите и румънците, коментира британският в. The Guardian.

Това трябваше да бъде наплив, който не е бил виждан никога преди. Първият ден от новата година, беше ни казано от десни политици и медии, ще бъде денят, в който имигрантската вълна ще се отприщи. Румънци и българи, най-накрая свободни да работят във Великобритания без ограничения, ще прииждат на орди. Просяци и крадци доходи ще удрят по нашите врати. Страната ще бъде блокирана. Но когато този ден дойде, нямаше и следа от тях: нямаше допълнителни полети от Букурещ и София, нямаше временни лагери. 

Не е толкова трудно да се разбере защо. Румънци и българи имат право да живеят и работят на територията на Европейския съюз от 2007 г. насам. Вече има около 150 хиляди във Великобритания, 2 милиона в Италия и Испания, а и седем други страни от ЕС вдигнаха ограниченията за трудовите си пазари вчера, включително Франция и Германия. Няма съмнение, че броят на българските и румънските имигранти ще се вдигне. 

Но в продължение на месеци ние, британците, бяхме подложени на шумно разпространявана истерия. А в това време торите се състезаваха с националистите от Британската партия на независимостта да ужасяват обществеността за предстоящата имигрантска вълна и да обещават все по-безсмислени или отровни мерки за нейното ограничаване, подстрекавани от ксенофобски медии.

По време на дебата за отварянето на трудовия пазар на ЕС за бедните имигранти от Румъния и България се увеличават изискванията за контрол върху злоупотребите със социални помощи, пише Berliner Zeitung. 

В Германия имаше предложение да се съчетаят плащанията за подпомагане на децата на имигрантите с училищното образование на децата. Министерството на семейството на Германия обаче отхвърли това предложение, като заяви че то противоречи на конституцията на страната и на европейското право.

Стотици хиляди граждани на държави, които не са членки на ЕС, ще могат да си проправят път към Великобритания, пише британският в. The Daily Star. България и Румъния, чиито граждани вече могат да работят в европейската държава без ограничения, предлагат паспорти на граждани на по-бедни страни като Молдова, Македония и Сърбия.

Българското правителство е отпуснало 90 хиляди паспорта на македонци, а 4 милиона молдовци имат възможност да кандидатстват за румънски паспорт.

До 300 хиляди турци могат да кандидатстват за български паспорт по силата на политики, които могат да бъдат характеризирани като хлабави. 

Молдова беше част от Румъния до 1940 г. и в момента е една от най-бедните държави в Европа.

Не са българите тези, от които трябва да се притеснява Великобритания, а по-скоро от молдовците, руснаците и украинците, които ще се възползват от облекчените закони на Румъния, за да поискат паспорти на ЕС и да отпътуват към западноевропейската държава. Това каза бившият български министър Божидар Димитров пред в. The Daily Mail във връзка с това, че България и Румъния, чиито граждани вече могат да работят в европейската държава без ограничения, предлагат паспорти на граждани на по-бедни страни като Молдова, Македония и Сърбия.

"По времето, когато бях в министерството на външните работи, можехме да издадем и по 500 паспортa за седмица. Всичко, което те трябва да докажат, е, че имат българско наследство", пояснява Димитров.

Той допълва, че Румъния има по-либерален закон за имиграцията дори от България. По думите му, всеки, който живее в Молдова, която е била част от Румъния преди края на Втората световна война, има право да получи румънски паспорт.


Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Софка заминава
15:40 / 21.09.2024
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: