Експериментална дъвка може да ограничи Ковид-19 | ||||||
| ||||||
Тя е разработена от учени от университета на Пенсилвания. Дъвката съдържаща протеин, който "хваща в капан" коронавирусните частици, ограничава количеството им в слюнката и помага за намаляване на разпространението им, когато заразени хора говорят, дишат или кашлят, допълва БТА. Дъвката съдържа копия на протеина ACE2, чрез който вирусът прониква в човешкия организъм. По време на тестове на продукта вирусният товар в слюнката е намалял с повече от 95%, обясняват учените от университета на Пенсилвания. Експерименталната дъвка на вкус не се различава от масовия подобен продукт. Тя може да се съхранява години при нормална температура. Според изследователкия екип използването на дъвка за намаляване на вирусния товар в слюнката ще даде допълнителна подкрепа към ваксините. Освен това може да е особено полезна в държави, където препаратите срещу Ковид-19 все още не са налични или достъпни. |
Още по темата: | общо новини по темата: 14983 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/2498 ] следващата страница |