Експетри съветват да не приемаме хляба като хранителен продукт, а като десерт! | ||||||
| ||||||
"Дори ако в хляба има просто бяло брашно, вода и мая, по същина това е захар, а не хляб. Когато го изядем, се повишава нивото на глюкозата, известно време чувстваме прилив на енергия, след това рязко се появяват умора, раздразнителност“, предупреждава Соломатина. Това на свой ред може да доведе до инсулинова резистентност, диабет и много рязко покачване на тегло, с което след това е трудно да се справим. Затова, по думите на диетолога, е по-добре да не се злоупотребява с бял хляб. "Понякога може да се хапне филия, но трябва да се помни, че това е просто десерт, а не хранителен продукт“, уточни диетологът. Най-добре е да се консумира пълнозърнест хляб, казва експертът. В него има повече полезни витамини, микро- и макроелементи. Освен това в пълнозърнестия хляб се съдържат полезни за стомаха фибри и необходимите за вегетарианците витамини от групата В, уточнява д-р Соломатина. По-рано нутрициологът Анастасия Гаврикова предупреди за опасността от макароните в ежедневното меню. Д-р Гаврикова пояснява, че 90% от всички макарони съдържат глутен, чиято употреба в големи количества може да доведе до синдром на раздразнените черва, автоимунни заболявания и проблеми с кожата, твърди тя пред РИА Новости. По думите ѝ разнообразието на съставките е основно правило при съставянето на менюто. Тя добавя, че може да се даде предпочитание на паста без глутен: това са фунчоза, ширатаки, паста от грах, нахут, царевица. "Обърнете внимание на опаковката да пише "без ГМО“, заключава експертът. |