Безпрецедентен проблем: За да не фалират, собственици са принудени да вдигнат цените | ||||||
| ||||||
Заради тежката икономическа криза Михаил Николов затваря три от заведенията си във Варна. Казва, че сметките му за ток са скочили тройно, а приходите рязко са намалели, тъй като клиенти почти няма. "Ние в момента не живеем от бизнеса си, ние живеем от спестявания. Ние с бизнеса си не изкарваме пари. В последните 2 години живеем от заеми, от спестявания и от кредити", заяви Михаил Николов - собственик на заведения. В подобна ситуация са и много други ресторантьори. Голяма част от тях затвориха заведенията си в началото на януари. "Някои, за да изчакат по-добри времена, а други - завинаги. Безпрецедентно тежка ситуация. Правителството не се съобрази с предложението на работодателските организации за един праг от цена на тока, над който държавата да помогне със 75 процента от цената", заяви Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България. Мярката в помощ на бизнеса, която Министерството на туризма одобри, предвижда кредитиране на малките и средни фирми в сектора, изпаднали в затруднение. Част от собствениците на заведения обаче не са убедени, че новата програма ще им помогне да оцелеят, предава БНТ. "Това си е един стандартен кредит. С обезпечения, с лихви, наистина малко по-добри лихви, с малък гратисен период. Но това е поредният неработещ продукт с пожелателен характер", каза Михаил Николов - собственик на заведения. За да не фалират, собствениците на заведения и ресторанти са принудени да вдигнат цените. Казват, че най-трудно е да се намери балансът между реалната цена на продукта и сумата, която клиентът е готов да плати. |