Премиера на "Органова симфония" от Камий Сен Санс предстои във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 16.02.2022Коментари ()1169
©
Когато неотдавна стана известно, че Григор Паликаров ще бъде постоянен гост диригент на Държавна опера Варна, именитият маестро обеща, че в началото на 2022 година ще направи варненска премиера на Симфония №3 «Органова» от Камий Сен Санс. И спази обещанието си, съобщиха от пресцентъра на културната институция.

"Варна разполага с прекрасен инструмент във Фестивалния и конгресен център и чудесен органист в лицето на Боян Бъчваров, така че аз отдавна търся подходящ момент за реализация на моята идея за Симфония №3 «Органова» от Камий Сен Санс. Всъщност идеалният момент никога не настъпва, освен ако човек не си го направи сам. С оглед на постиженията, които имаме с оркестъра на Държавна опера Варна, особено при последния концерт, когато изпълнихме премиера на симфоничната поема "Смърт и просветление“ от Рихард Щраус, сметнах, че "Органова симфония“ ще бъде една естествена следваща стъпка. Самият Сен Санс казва, че в тази симфония е вложил цялото си майсторство и наистина тази творба е изключително интересна, богато оркестрирана, предизвикателство за оркестър и диригент и в този ред на мисли тя е прекрасна част от една симфонична програма“, обяснява Маестро Паликаров.

И допълва: "В анкетата с оркестъра при предния концерт, един от композиторите, които музикантите посочиха, беше Йоханес Брамс. Аз също много харесвам Брамс и така реших да вземем някой от концертите на Брамс. Спрях се на красивия Двоен концерт за цигулка и виолончело, който макар и да е звучал в рамките на изминалата година, все пак е един от рядко изпълняваните концерти на Брамс. Радвам се, че като солисти участват изтъкнати италиански музиканти като цигуларя Джакомо Бианки и виолончелиста Амедео Чикезе. Италианците по принцип имат много добра школа в областта на струнните инструменти, така че очаквам публиката да хареса нашия концерт.“

Веднага след Варна Маестро Григор Паликаров отива в Пазарджик, където ще изнесе концерт с Георги Черкин и Симфоничния оркестър. След това заминава за Румъния, по покана на Филхармонията в Брашов, където ще дирижира концерт навръх Националния празник на България. “Миналата година дирижирах на Трети март във Варна, тази година ще бъда в Румъния и в програмата задължително ще присъства българско произведение. Ще започнем с Българска рапсодия "Вардар“ от Панчо Владигеров, следва отново двоен концерт - Концерт за  цигулка и пиано на Менделсон и ще завършим с Ноктюрно от Клод Дебюси“, споделя най-близките си планове Маестро Григор Паликаров. 

Известният диригент Григор Паликаров, родeн в Пловдив (1971), завършва НУМТИ "Добрин Петков" в родния си град със специалност пиано с отличие и златна значка (1990) и НМА "Проф. Панчо Владигеров“ в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при акад. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе, композиция при проф. Д. Тъпков, пиано – при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция в Австрия при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и изпълнителско изкуство.

Дебютира на оперна сцена още като студент на 22 години, когато дирижира "Риголето“ в оперните театри на Плевен и Стара Загора. Професионалната си кариера като диригент започва в Симфоничния оркестър на Ансамбъла на Българската армия (1995-1997), на който става и главен диригент (1997-1999). Междувременно поема и длъжността диригент и главен художествен ръководител на Младежка филхармония "Пионер“ (1998-2003). Дебютира в Софийската националната опера и балет, като дирижира Гала концерт на Гена Димитрова по нейна лична покана през 1998 г., а от 2001 до 2019 г. е щатен диригент на операта, където неговият репертоар включва повече от 50 оперни и балетни заглавия. От сезон 2005-2006 Григор Паликаров поема поста на главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество "Маестро Г. Атанасов“ в Пазарджик, а от 2008 г. е и постоянен диригент на Класик ФМ оркестър София.

В момента е щатен доцент по оперно-симфонично дирижиране в НМА "Проф. Панчо Владигеров“ София, където успешно защитава и докторска дисертация през 2017 г.

Маестро Паликаров е чест гост диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония, Фестивален оркестър – София, Държавните опери във Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора, Плевенска филхармония и др. Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на БНР, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали като "Софийски музикални седмици“, "Мартенски музикални дни“ – Русе, "Европейски музикален фестивал“ – София, "Аполония“, "Варненско лято“, Лауреатски дни "Катя Попова“ – Плевен, "Австрийски музикални седмици“, "Нова българска музика“, "Зимни музикални вечери“ – Пазарджик, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Фестивал за съвременна музика – Пула, Хърватска, "Майски оперни вечери“ – Скопие, Македония, Фестивал "Дюни“ – Матера, Италия и мн. др. През месец октомври 2014 г. Григор Паликаров изнася два концерта с Оркестъра на Класик ФМ Радио в престижната Стара опера във Франкфурт на Майн от програмата на фестивала "Европейски културни дни“, организиран от Европейската централна банка.

Григор Паликаров редовно осъществява и множество гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Мексико, Корея, Япония, Уругвай, Испания, Португалия и др. Той е заставал на пулта на Кралската Белгийска филхармония – Брюксел, Националната опера и балет – Любляна, Виенския камерен ансамбъл "Нов Тон“, Симфоничния оркестър "Сенчъри“ – Тайпе, Компания Опера Съркъл – Кливланд, където неговият дебют е отбелязан като едно от най-важните музикални събития за 2009 г. за щата Охайо, Красноярската опера и балет – Русия, Филхармония "Яначек" – Чехия, Ченстоховска филхармония – Полша, Симфоничен оркестър – Бари, Симфоничен оркестър Санремо, Варминско-Мазурска филхармония – Полша, Националния оркестър (СОДРЕ) и националния хор на Уругвай, оркестър "Магна Греча“ – Италия, Днепропетровската филхармония, Симфоничен оркестър – Юкатан и Симфоничен оркестър – Монтерей, Мексико, Симфоничен оркестър – Солун и много други.

Наред с диригентската си дейност, Григор Паликаров композира и концертира като пианист. Някои от творбите му са изпълнявани на редица фестивали и са записвани нееднократно. За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с редица престижни национални и международни награди от конкурсите "Светослав Обретенов“, "Албер Русел“, "Музиката и Земята“ и др. Трикратен носител е на отличието "Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2001, 2012 и 2017 г.), "Златна лира“ (2021 г.) за изключителен принос към българското музикално изкуство, както и на наградата "Златно перо“ на Радио Класик ФМ и Галерия "Макта“, наградата "Емил Чакъров“ (2019) и др. В рамките на два мандата Григор Паликаров е избиран за председател на "Менса България“ – клон на световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

От 75-ия творчески сезон, Маестро Паликаров е постоянен гост диригент на Държавна опера Варна.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Premiera-na-Organova-simfoniya-ot-Kamii-Sen-Sans-predstoi-vuv-Varna-1213826
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.