36 варненци чакат за присаждане на органи
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 01.02.2010Коментари ()627
© Varna24.bg
36 жители на Варна и областта са вписани в националния регистър и чакат животоспасяваща операция за трансплантация на орган. 34 варненци се нуждаят от присаждане на бъбрек, двама чакат за черен дроб. В списъка липсват кандидати за трансплантация на сърце, съобщиха за „Позвънете" от Изпълнителната агенция по трансплантации у нас. За последните 5 г. 9 души не са дочакали подходящия донор и са починали. В 10 случая от здравни заведения в морската столица към Агенцията по трансплантации е постъпила информация и са били взети органи за присаждане от пациенти в мозъчна смърт. Шест са болниците у нас, в които се извършва трансплантиране на органи. Пет от тях се намират в столицата - „Лозенец", УМБАЛ „Александровска", Военномедицинска академия, УНСБАЛ „Св. Екатерина", УМБАЛ „Н. И. Пирогов". От средата на 2009 г. към тях се причислява и МБАЛ „Св. Марина" във Варна.

Пак по данни на агенцията, за последните 5 г. на успешни интервенции за присаждане на бъбрек са се подложили петима души от Варненско. Възможно е обаче те да са повече, защото за последната година само екипът на варненската болница е извършил 5 трансплантации на бъбрек от жив донор. „И петимата пациенти са в много добро състояние. Очакваме ги тази седмица на визитация. Идват всеки месец, правят им се изследвания и им се изписват необходимите лекарства", каза ръководителят на Клиниката по нефрология и хемодиализа в МБАЛ „Св. Марина" доц. д-р Валентин Икономов. Според националния консултант по трансплантология доц. д-р Вилиян Платиканов дългото изчакване и продължителната хемодиализа е страдание за организма. У нас обаче изчакването за подходящ донор не може да се предвиди. При някои минават 4-5 и повече години, други така и не успяват да дочакат.

През февруари екипът на МБАЛ „Св. Марина" се подготвя за присаждането на бъбрек от майка на син. Листата на чакащите за трансплантация все още не е напълно готова, но тя ще бъде част от националния регистър, добави още доц. Икономов. Предвижда се преди края на годината да започнат и трансплантации на черен дроб.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/36-varnenci-chakat-za-prisazhdane-na-organi-135627
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.