Немски хирурзи въведоха във Варна нов метод за операции на тежки аневризми
Автор: Екип Varna24.bg 11:02 / 01.02.2010Коментари ()6037
©
Двама изявени немски хирурзи в петък оперираха двама мъже с тежки аневризми по нов метод в клиниката по кардиохирургия на МБАЛ "Св. Марина", съобщи нчалникът й д-р Пламен Панайотов. Досега при големи атенризми при операцията се извършваше протезиране, като се сменя аортната клапа с възходящата аорта. Сега се извърши една по-сложна операция, при която се премахва аневризмата и се реконструира аортата, като се запазва собствената аортна клапа. Според специалистите няма нищо по-добро и щадящо сърцето от този метод за пациентите.

Операциите бяха извършени на двама мъже: 62-годишен доцент от Икономическия институт в Свищов, и 35-годишен мъж от Варна. И двамата са били с аневризми на възходящата аорта с много големи размери. При 62-годишния мъж е открито рядкото състояние "синус на валсолва", което представлява голям риск, ако не се оперира. Мъжът от Варна е бил с много голяма аневризма на корена на аортата и недостатъчност на аортната клапа. Първият пациент е наблюдаван в клиниката от пет месеца, а вторият от месец и половина, като шефът на варненската кардиохирургия д-р Пламен Панайотов е преценил, че новият метод за опериране е най-подходящият за тях.
Така се стига до поканата на двамата немски кардиохирурзи д-р Валтер Айхингер от болницата "Ботенхаузен" в Мюнхен, където е началник на кардиохирургията, и д-р Йону Сзолонике, който работи в същата болница и така също в болницата в Сегет, Унгария. Основният оператор бе д-р Айхингер, който е един от най-добрите кардиохирурзи в Европа и е за първи път във варненската университетска болница, подпомаган от д-р Сзолонике, чиято визита тук е трета поред. Асистент в хирургическата намеса бе д-р Пламен Панайотов, който вече усвои използваният за първи път във Варна нов метод и може да го прилага самостоятелно. Като резултат от визитата в края на седмицата е предстоящото подписване на договор между Университетската болница "Св. Марина" и болницата в Мюнхен, където ще специализират млади кардиохирурзи от Варна. И двамата хирурзи са впечатлени от условията и екипа в кардиохирургията във Варна и считат, че е направена първата стъпка към по-нататъшното сътрудничество. В мюнхенската болница се правят около 1000 сърдечни операции годишно, като интересът е предимно към съхраняващите аортата операции, като приложената във Варна, извършването на пластика на митралната клапа, опкап или методът "биещо сърце". Имат голям опит в т. нар. "безкръвно" катетърно имплантиране на аортната клапа, което е една от най-модерните насоки в кардиохирургията.

Д-р Панайотов съобщи, че през 2009 г. във Варна са извършени около 600 операции на сърце, като над 90 са по метода "биещо сърце", а в 180 случая хирурзите са се намесвали при спешен и неотложен порядък. Възрастта на пациентите варира между 20 и 85 години. С тежки аневризми минават около 15-20 пациента годишно, между 12 и 15 са с разслояване на аортата, т. нар. дисекация, и само при около 5 до 8 болни няма сериозни усложнения при постъпването.
И двамата оперирани в края на седмицата пациенти се чувстват добре, специалистите считат, че операциите са с отличен резултат, тъй като няма връщане през аортната клапа, която работи много добре. Освен това при приложената щадяща операция болните няма да приемат допълнителни медикаменти срещу съсирване на кръвта, обясни още д-р Пламен Панайотов.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nemski-hirurzi-vuvedoha-vuv-Varna-nov-metod-za-operacii-na-tezhki-anevrizmi-135665
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.