Във Варна отбелязваме световния ден на влажните зони - 2 февруари
Автор: Екип Varna24.bg 11:44 / 01.02.2010Коментари ()930
По повод отбелязването на Световния ден на влажните зони - 2 февруари, РИОСВ-Варна организира на 2 февруари от 13.30 часа в сградата на ОУ "Захари Стоянов" открит урок на тема "Опазване на дивата флора и фауна във влажните зони". В него експерти от РИОСВ-Варна ще запознаят второкласници със значението на влажните зони и тяхната роля за запазване на екологичното развновесие. За децата са предвидени още забавни игри и викторина с награди.

Световният ден на влажните зони се чества от 1997 година. На 2 февруари 1971 в иранския град Рамсар е подписана Конвенция за опазване на влажните зони с международно значение и по специално като местообитание на водолюбиви птици, наречена Рамсарска Конвенция. В България Рамсарската конвенция влиза в сила на 24 януари 1976 година. Тя е осмата страна подписала конвенцията. Според последни данни, представени на официалната страница на Рамсарската конвенция - www.ramsar.org, към 28 януари 2010 година 159 държави са подписали текста на документа.

До този момент влажните зони с международно значение, включени в Рамсарската Конвенция, са с площ 185,156,612 хектара.

Първоначално конвенцията регламентира опазването и разумното ползване на влажните зони като местообитание на водолюбиви птици, но в последствие разширява своя обхват. В сегашния си вид тя определя необходимите мерки за опазване на този тип природни екосистеми и разумно използване на техните територии и ресурси.

Национални приоритети за всяка страна, подписала конвенцията, са опазване и популяризиране на влажните зони, които предоставят уникални условия за живот на множество растителни и животински видове.

На територията, контролирана от РИОСВ-Варна по-значими влажни зони са: Резерват Камчия, подържан резерват Балтата, местността "Болата", която е част от резерват Калиакра, защитени местности "Шабленско езеро" и "Дуранкулашко езеро", Варненско-Белославският езерен комплекс, Шабленската и Балчишката тузла и езерото Тауклиман.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-otbelyazvame-svetovniya-den-na-vlazhnite-zoni-2-fevruari-135682
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.