Търсят трите хикса сред общинските имоти
Автор: Екип Varna24.bg 18:14 / 05.02.2010Коментари ()1438
© Varna24.bg
Във Варна има 3 общински имота, които се крият, но ако бъдат обявени за продажба, моментално ще вкарат в хазната 10-15 млн. евро. Това обяви бизнесменът и общински съветник от партия "Глас" Красимир Узунов. Той не пожела да разкрие кои са златните парцели пред колегите си от постоянната комисия "Собственост и стопанство". От това интересът на съветниците към парцелите, които те нарекоха "трите хикса" нарасна толкова, че те поискаха от администрацията списък с всички общински имоти, включително и на обременените с тежести. Целта бе след това местните депутати сами да определят кои терени да бъдат включени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост за 2010 г.

На сайта на общината има публичен регистър на имотите, заяви в отговор на искането Теодора Трендафилова, шеф на общинската дирекция "Собственост и стопанство". Аргументът й не задоволи съветниците и те гласуваха списъкът да им бъде предоставен още във вторник, когато ще се произнесат по предложената от кметската администрация програма.

Комисията взе решение, каквото няма в правния мир. Тя не може да задължава никого, тъй като това става след гласуване на сесия, изтъкна Красимир Маринов от партия "Отечество". Упреците му срещу процедурния ред бяха контрирани от Владимир Тонев от ПП "Движение Нашият град", който припомни, че администрацията е длъжна да оказва съдействие на съветниците.

Спорът се отприщи, след като бизнесменът и общински съветник от партия "ГЛАС" Пламен Андреев заяви, че от предложените за продажба през 2010 г. 31 имота, едва около 5 представляват интерес за инвеститорите. По думите му само 1-2 от парцелите са по-големи. Останалите 99% са тип "каменарски" или "виладжийски" и не стават за строителство. Терените, към които предприемачите биха проявили интерес, на практика са включени и в предложенията за замяна, и за публично-частно партньорство, само ги няма в списъка за продажба, коментира Андреев. Целта е, ако не могат да се реализират по единия способ, да се реализират - по другия, поясни Теодора Трендафилова.

Радослав Коев от партия "Отечество" пък пресметна, че докато имотите стигнат за продажба, представените им в програмата оценки вече няма да са в сила. В отговор от кметската администрация заявиха, че това са актуални към момента терени, а в бъдеще биха могли да се предлагат и други. Трендафилова коментира още, че чрез публично-частно партньорство общинските имоти биха могли да се реализират на по-добри цени, отколкото чрез продажба. Това е така само ако се надуе стойността на строителството, в замяна на което инвеститорите ще получат съответните общински парцели, подчерта на свой ред Пламен Андреев.

До вторник всички дебатирани от съветниците казуси по годишната програма трябва да бъдат съгласувани с юристите към местния парламент.

Източник: в. "Черно море"




Още по темата: общо новини по темата: 32
26.11.2010 »
10.04.2010 »
05.03.2010 »
03.03.2010 »
17.02.2010 »
17.02.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Tursyat-trite-hiksa-sred-obshtinskite-imoti-140604
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.