Втора вълна на рецесия наближава Европа?
Автор: Екип Varna24.bg 09:48 / 07.02.2010Коментари ()876
Разклатените публични финанси на няколко страни от Еврозоната засилиха страховете от мутиране на кризата и появата на втора вълна на рецесия в Европа. Фондовите борси по света продължават да търпят сериозни сривове на фона на засилващите се страхове, че крехкото възстановяване на световната икономика може да бъде разклатено от агонизиращите публични финанси на Гърция, Испания и Португалия, съобщават световните медии.

Страховете за стабилността на гръцкия дълг растат от няколко месеца насам, а през тази седмица Испания и Португалия вече и правят компания, съобщава публикация в actualno.com. Парламентарно решение в Португалия допълнително разпали страхове за начало на нова криза в световната икономика. На 5 януари парламентът гласува против правителствен план за строги икономии, с което даде повод за нови притеснения, че вътрешната криза страната може да плъзне в Еврозоната и дори да напусне нейните граници.

Кризата в публичните финанси на тези страни може да стане причина за втора вълна на рецесията в Европа, алармират анализаторите. Пазарите се страхуват, че Гърция може да банкрутира или да има нуждата от скъпо струващ план за спасяване от изпитващите трудности европейски правителства. Подобни притеснения има и за Португалия и Испания. Уплашените инвеститори по цял свят са наясно, че случващото се в тези малки европейски държави оказва голямо влияние върху съдбата на крехкото икономическо възстановяване, и масово се освобождават от рискови активи. Единната европейска валута на свой ред навлезе в най-голямата буря от началото на съществуването си. На международните валутни пазари обменният курс на еврото падна до най-ниското си ниво спрямо долара от май насам и до най-ниското си ниво спрямо йената от повече от година.

И докато Еврозоната притеснява пазарите, министрите на финансите и председателите на централните банки на страните от Г7 започнаха дискусии за бъдещето на световната икономика в град Икалуит в северната част на Канада. Във фокуса на форума освен фискалните проблеми на трите европейски държави и растящият дълг на еврозоната, стои и Китай. Страната е обект на нападки, че държи умишлено нисък обменния курс на юана, за да стимулира износа си.

Източник: Ekipnews



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Vtora-vulna-na-recesiya-nablizhava-Evropa-140835
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.