Абсурд – газовата мрежа два пъти с акт 15
Автор: Екип Varna24.bg 12:43 / 11.02.2010Коментари ()933
© Varna24.bg
Абсурдна е ситуацията с газоразпределителната мрежа на голяма част от Северна България, която има издаден 2 пъти акт 15. Сериозни съмнения за фалшификация на документи за обекти с изключителна обществена опасност като газопроводите изказаха бившият прокурист на Черноморска технологична компания д.т.н. Никола Дуков и инж. Евгения Стамова, управител на ЕСМ - независим надзор на ЧТК до началото на 2007 г. Те са организирали строителството и узаконяването на газопроводните инсталации на фирмата в периода от 1994 г. до 2006 г. с обща дължина над 240 километра, когато фирмата е имала различни собственици, в т.ч. и сегашните от Удине, Италия. Трасето на газта минава през градовете Търговище, Добрич, Шумен, Плевен, Аксаково, Провадия, Белослав, Плевен и Луковит.

Изведнъж обаче стана ясно, че компанията е успяла да узакони голяма част от мрежата, което обаче е, меко казано, странно според Дуков и Стамова. Според технологията на строителството и изискванията на ЗУТ документи по узаконяването на мрежите и най-същественият акт образец 15 за предаване на обекта следва да се подписват от инвеститора ЧТК, строителя и независимия надзор - ЕСМ. Това е било сторено веднъж преди 2006 г. Заради неуредени плащания обаче надзорът отказва да предаде документите в ДНСК за издаване на акт 16, но не връща актовете 15 на ЧТК.

Без тези документи явно компанията е решила да предприеми други крачки, за да се сдобие с разрешение за ползване. Как това става според Дуков и Стамова. Според тях са подменени актовете образец 15, на базата на които се издават разрешения за ползване (образец 16). „Така са въведени в заблуждение администрациите на общините на редица градове, за да бъдат принудени или убедени същите да подпишат тези документи от името на строителя. Според документите изцяло е подменен независимият надзор с нова фирма, която никога не е присъствала на строителството и не е контролирала или констатирала какъв да е междинен акт от технологията на строителството" - се посочва в писмото.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 2
10.02.2010 »
05.09.2008 »
https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Absurd-gazovata-mrezha-dva-puti-s-akt-15-141936
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.