Общинският съвет иска свой бюджет
Автор: Екип Varna24.bg 11:32 / 15.02.2010Коментари ()1772
© Varna24.bg
Общинският съвет да разполага със собствен бюджет, който сам да разпределя по целесъобразност. Това искане поставят варненските местни парламентаристи, начело с председателя Борислав Гуцанов. „Идеята Общинският съвет да има свои средства не е нова. Тя е била обсъждана и на редица съвещания на Националната асоциация на действащите председатели на общински съвети в Република България (НАДПОСРБ), както и на Националното сдружение на общините", коментира Гуцанов, който е и председател на асоциацията. Според него този въпрос е дискутиран на различни равнища с няколко правителства, но така и не се е намерила политическа воля да се реши.

За да има Общинският съвет свой бюджет, различен от този на кметската администрация, е необходима законодателна инициатива, пояснява Гуцанов. Ако местният парламент разполага със собствени средства, много по-лесно и бързо ще се реализират проекти, с цел подобряване живота на хората, смята той. Същата теза застъпи и бившият шеф на Общинския съвет и настоящ местен народен избраник Красимир Симов. В подкрепа на думите си той даде за пример ситуацията около разширяване на гробищния парк в Тополи и необходимите за целта процедури по закупуването на подходящ терен. Въпросът е поставян и от председателя на Комисията по култура в съвета Панко Анчев при разпределянето на общинските средства за култура.

„Посоката е правилна, но за целта е нужна децентрализация на властта у нас, която за съжаление няма да стане скоро", каза варненският депутат от ГЕРБ и член на политическото ръководство на управляващата партия Павел Димитров. Според него в икономическа криза подобни законодателни промени не са приоритет за управляващите. „Сега на дневен ред стоят други проблеми, като справянето с икономическия колапс в страната и успешното осъществяване на здравната реформа", коментира Димитров.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 32
26.11.2010 »
10.04.2010 »
05.03.2010 »
03.03.2010 »
17.02.2010 »
17.02.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtinskiyat-suvet-iska-svoi-byudzhet-142676
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.