Намалиха трайно цената на изследването за рак на маточната шийка
Автор: Екип Varna24.bg 10:51 / 16.02.2010Коментари ()3899
©
В ДКЦ I "Света Клементина" от началото на февруари намалиха трайно цената на изследването за рак на маточната шийка. Тук се намира единственият за Северна България апарат за откриване на причинителя - човешкият папиломен вирус /HPV/. Стойността на различни места варира от 90 до 120 лева, като тук се заплащаше 80 лв. След направената през януари кампания с 50 % намаление, сега вече обявената стойност постоянно ще бъде 65 лева. През януари 2010 година се изследваха 176 пациентки на възраст между 18 и 72 години, от които при 27 жени са открити положителни резултати, а пет са с гранични стойности. Вирусът е открит при две 18-годишни момичета и една на 19 години, като със зараза най-голям брой са жени между 20 и 50 години. Точно тази тревожна статистика бе причината управителят д-р Иван Иванов да издаде заповед за намаляване на цената, за да е по-достъпна за варненки, тъй като засега изследването не се поема от здравната каса.

Апаратът е монтиран във вирусологичната лаборатория на общинското здравно заведение и е предоставен безвъзмездно през 2009 г. за ползване от Центъра за превантивна медицина и семейно здраве "Св. Георги Победоносец" в гр. София. Досега с подобна апаратура разполагаха само три клиники в София и една в Пловдив, съобщи управителят д-р Иван Иванов.

Диагностичната апаратура е закупена от производителя - немската компания "Киаген", и с нея се изследва за наличие на човешкия папиломен вирус, като определени негови щамове са причинители на рака на шийката на матката. Прилаганият метод за изследване на HPV е единственият стандартизиран тест, който е в състояние да открие ДНК на вируса и така с максимална точност да докаже наличието или отсъствието му в клетките на маточната шийка. Матералът за изследването се взема от двамата акушер - гинеколози в ДКЦ I "Св. Клементина" д-р Румен Шопов и д-р Юлиян Николов, като апаратът може да се зарежда с материал и от специалисти от други лечебни заведения във Варна, допълни д-р Иван Иванов.

У нас тестът се поема при определени обстоятелства от два доброволни здравноосигурителни фонда. Д-р Иван Иванов разговаря с доброволните здравноосигурителни фондове, с които работи ДКЦ I "Св. Клементина". Повечето от тях заплащат изследването с цитонамазка и в случай, че резултатите са лоши, ще заплащат и изследването за човешкия папиломен вирус за избралите фонда жени, каза още д-р Иванов. Телефонът за информация и записване в здравното заведение е чрез централата 603 802, вътрешен 305 в АГ кабинета, където се взема материала и се изпраща във вирусологичната лаборатория. При наличието на направление прегледът и вземането на материала от гинеколозите е безплатно само срещу пациентската такса, която се заплаща на регистратурата.

Специалистите обясняват, че човешкият папиломен вирус /HPV/ е доста често срещан вирус при мъжете и жените. Той се предава по полов път при генитален или анален сексуален контакт. По-голямата част от сексуално активните хора се заразяват с HPV в някой момент от техния живот, въпреки че повечето от тях никога няма да разберат това, тъй като HPV в повечето случаи не предизвиква определени признаци и симптоми.

HPV тестът на Digene е единственото одобрено от асоциацията по храните и лекарствата на САЩ изследване, чиято съвременна технология позволява откриването на генетичния код /ДНК/ на вируса. Днес цитонамазката и HPV тестът се налагат като две взаимно допълващи се стъпки при ранното откриване на рака на маточната шийка при рутинния скринингов гинекологичен преглед, както е възприето в страните от Европейския съюз. Комбинирани двете изследвания дават 100 % достоверност на разултатите.

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените онкологични заболявания у нас. За съжаление, въпреки напредъка на медицината, в България все още по една жена на ден умира от рак на маточната шийка. В последните 4-5 години ежегодно се откриват около 1000 нови случая, като близо 40 % от тях са в късен стадий и с много лоша прогноза. За разлика от повечето злокачествени заболявания , обаче, ракът на маточната шийка е напълно предотвратим, тъй като е известен неговият биологичен причинител - човешкият папиломен вирус /HPV/. Ето защо ранното доказване на наличието на вируса дава реална възможност за ефективно предпазване от болестта.

Методът за диагностика, известен като HPV тест, се прилага в България от близо две години. Около 20 % от изследваните с него жени са дали положителен резултат за вируса, причинител на рака на маточната шийка. Този тест е признат за "златен стандарт" в скрининга на това злокачествено заболяване, допълни д-р Иван Иванов.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Namaliha-traino-cenata-na-izsledvaneto-za-rak-na-matochnata-shiika-142919
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.