Варна приема пациенти с тежки неврологични заболявания от цяла Североизточна България
Автор: Екип Varna24.bg 12:07 / 18.02.2010Коментари ()11759
Втора неврологична клиника с отделение за интензивно лечение на неврологичните болести към МБАЛ "Св. Марина" е единственото звено в Североизточна България, което безотказно приема пациенти с тежки неврологични заболявания. Тук влизат всички мозъчно-съдови инциденти, възпалителни заболявания на нервната система - менингити, енцефалити, множествена склероза, дегенеративни неврологични заболявания като Паркинсонова болест и други, епилепсия, епилептичен статус. Към клиниката е обособен сектор и по детска неврология, а отделението за интензивно лечение на неврологичните болести е единственото в Североизточна България специализирано звено за интензивно лечение на неврологично болни.

Мозъчносъдовите заболявания са сред най-важните проблеми в здравеопазването в развитите страни. Разграничават се два вида рискови фактори: неизменяеми - пол, възраст, раса, етническа принадлежност и изменяеми - артериална хипертония, захарен диабет, тютюнопушене, повишен холестерол, сърдечни заболявания, физическа неактивност, асимптомни каротисни стенози. Последните представляват различна степен на стеснение на сънната артерия, без да е налице някакво оплакване, произтичащо от това. Те се появяват в резултат на атеросклероза на мозъчните съдове. Диагностицират се с помощта на доплерова сонография на сънните артерии, т.нар. дуплекс доплер. Това заболяване е една от основните причини за поява на нарушено мозъчно оросяване, без да е налице някакво изменение при неврологичен преглед. При нарушение на мозъчното кръвообращение се срещат редица оплаквания, които възникват обикновено след психични нарушения и стресови ситуации: главоболие, шум в ушите, отслабване на паметта, нарушение в концентрацията и вниманието, намалена умствена работоспособност.

В интензивното отделение към Втора неврологична клиника се лекуват преди всичко мозъчните инсулти, като България е е на едно от първите места в света по смъртност от мозъчни удари. Мозъчният удар е спешно състояние, което налага незабавно приемане в болница, без значение колко тежко е състоянието на пациента. Вече почти 20 години в Европа е установена практика болните да се лекуват в специално оборудвани звена със специфична подготовка на персонала, каквото е и това интензивно отделение. Съвременното лечение на мозъчните инфаркти изисква интензивно наблюдение поне 24 часа. Специфичното лечение се нарича фибринолиза и се прилага от 2006 г. у нас с доказана ефективност, ако симптомите са настъпили до третия час, обясняват специалистите.

Във втора неврологична клиника с интензивно отделение към Университетската болница "Св. Марина" работят висококвалифицирани невролози, специализирали в страната и чужбина. Болница "Света Марина" разполага с най-модерната по световни стандарти апаратура, в това число Дуплекс доплер, Ядрено-магнитен резонанс, два компютър томографа, ПЕТ - скенер, като всичките са на разположение на клиниката. В клиниката функционира и една от първите в страната електрофизиологични лаборатории, с възможност от пълен набор диагностични електрофизиологични методики.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-priema-pacienti-s-tezhki-nevrologichni-zabolyavaniya-ot-cyala-Severoiztochna-Bulgariya-143441
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.