1419 кораба посетили Варна миналата година
Автор: Екип Varna24.bg 10:08 / 22.02.2010Коментари ()643
© Varna24.bg
1419 са чуждите кораби посетили пристанище Варна през 2009 г., става ясно от доклада за дейността на Изпълнителна агенция „Морска админисртрация" за миналата година.

Общо 262 проверки са извършили инспекторите на дирекцията във Варна през миналата година на кораби, плаващи под чужд флаг. Това представлява 36,9 на сто от всички проверени кораби по родните пристанища през 2009 г. От инспектираните кораби 17 са били задържани заради различни несъответствия с нормативите, сочи докладът. Най-много са били проверените кораби за генерални товари - 187, следвани от бълкерите, които представляват 16,3 на сто от общия брой. Впечатление прави, че инспектирани са били само 6 от контейнеровозите.

На приблизително половината от всички проверявани кораби е направена инспекция за това спазват ли законодателството по отношение на условията и реда за приемане на отпадъци - резултат от корабоплавателната дейност. През годината са констатирани 5 по-сериозни инцидента на замърсяване на акваторията. В 3 от тях корабът - замърсител е установен и санкциониран.

Анализът на ведомството сочи още, че за да е ефективно търсенето и спасяването на море в дейността трябва да се включат повече доброволци. В района такива били необходими около Шабла, Златни пясъци, Бяла. Мераклии за това нямало, въпреки предложените им катери от Морска администрация.

Норвежката морска администрация проверила родната образователна сиситема през миналата година. Целта на инспекцията е била да се установи какво е нивото на подготовката, което получават нашите моряци, след като е решено да се подпише споразумение за плаването им под норвежки флаг. Скандинавските инспектрори са проверили дейността на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров", Българския морски квалификационен център, Техническия университе, както и териториалната дирекция на „Морска администрация" във Варна.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/1419-koraba-posetili-Varna-minalata-godina-144141
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.