Дянков: "Булгартабак" няма общо с нелегалния внос на пристанището
Автор: Екип Varna24.bg 18:01 / 22.02.2010Коментари ()980
© Impact Press Group
„Булгартабак" не стои зад нелегалния внос на цигари, разкрит във Варна. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след среща с тютюневия бранш. Дянков беше категоричен, че спадът от продажбите на цигари от началото на годината не се дължи на увеличената контрабанда.

В момента се прави втора експертиза на нелегалния внос на цигари, разкрит от митничарите във Варна, каза Симеон Дянков. Той бе категоричен, че „Булгартабак" не стои зад контрабандата на цигари и засега ръководството на холдинга ще остане непроменено.

По думите на Дянков спадът в продажбите на цигари се дължи основно на две тенденции. Първата е презапасяването с цигари, което хората са направили в края на миналата година. Подобна тенденция е отбелязана и през 2007-а, когато акцизът също е бил увеличен заради влизането на страната ни в Европейския съюз. Втората причина се крие в кризата и преминаването на част от пушачите към употреба на тютюн. Тенденцията на спад в продажбите е започнала още през 2008-а година заради кризата. Финансовият министър коментира, че кризата е хубаво нещо, ако води до намаляване на пушенето. Дянков смята, че реалното състояние на пазара ще може да се установи чак през май-юни.

В отговор на въпрос защо чак сега започват проверките за ДДС регистрация на хората с допълнителни доходи над 50000 лв. Дянков каза да се попита старото правителство и Станишев особено в контекста на предстоящите билбордове на Орешарски. Финансовият министър отказа коментар на предложението на ДСБ за промяна в управлението на еврофондовете.

Източник: Дарик




Още по темата: общо новини по темата: 4
19.02.2010 »
18.02.2010 »
17.02.2010 »
16.02.2010 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Dyankov-Bulgartabak-nyama-obshto-s-nelegalniya-vnos-na-pristanishteto-144326
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.