По-ранно приемане на басейните иска БЧК
Автор: Екип Varna24.bg 10:10 / 25.02.2010Коментари ()453
© Varna24.bg
Легализирането на басейните да се случва още през април-май, настояват от варненското представителство на Българския червен кръст (БЧК), което вчера проведе отчетно събрание. Според организацията това е наложително, за да се избегне незаконното функциониране на плувните комплекси. Така например в края на миналогодишния сезон все още се приемали водни обекти. В крайна сметка от 220 басейна разрешение за работа са получили около 170, което означава, че около 50 са функционирали незаконно. Трябва да се промени и системата, така че спасителите да не разнасят кърпи и да не продават билети за чадъри, коментира председателят на Областния съвет на БЧК-Варна Илия Раев.

Недостиг на спасители вероятно ще има и през тази година, прогнозира председателят на БЧК Христо Григоров. Той отчете, че обучените от червенокръстците специалисти масово заминават в чужбина, където получават много по-големи възнаграждения. Особено предпочитан от варненските спасители пък бил градът Маями. През 2009 г. сертификати от БЧК са получили над 200 плувци. Възстановен е и курсът „Млад спасител", в рамките на който са обучени безплатно 46 деца на възраст от 12 до 15 години.

До 2 месеца дареният от Военноморските сили катер ще бъде пуснат на вода, стана ясно още на вчерашното събрание. Плавателният съд ще работи с 3-членен екипаж, който ще бъде осигурен от червенокръстката организация. Възможно е Варна да стане оперативен център за търсене и спасяване по море за Черноморското крайбрежие, посочи Григоров, според когото варненският БЧК е водещ в страната. Обсъжда се и възможността Военноморският флот да стане колективен член на БЧК, а между тях да бъде сключен договор в обществена полза.

През следващия месец пък Варна ще домакинства практическа конференция за водното спасяване, акцент в която ще бъде подводното такова. Обсъждането на този въпрос е приоритетно с оглед на това, че подводният туризъм се разпространява все повече.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Po-ranno-priemane-na-baseinite-iska-BChK-144986
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.