Музеят на Възраждането запознава децата на Европа с миналото
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 03.03.2010Коментари ()838
Музеят на Възраждането във Варна поддържа тясна връзка с децата от Клуб приятели на Европа. Това каза Станка Димитрова, директор на Музея на Възраждането. Димитрова коментира, че през последните години наблюдава обезпокоителната тенденция на отдалечаването на младите от историята.

Тя коментира, че ръководството на музея полага немалко усилия към работа с деца. Една от конкретните инициативи е поддържането на особено тесни връзки с Клуб - Приятели на Европа. Станка Димитрова разказа, че това е една организация, в която членуват деца от всички училища във Варна.

Чрез различните дейности в музея, децата успяват да се запознаят както с миналото, така и със съвременните постижения в различни области на изкуството. Станка Димитрова поясни, че целта на тези срещи с деца в музея е да покаже, че България има своя потенциал в лицето на младото поколение и нашите български ценности не отстъпват по никакъв начин на европейските такива.

Съвместните изяви с деца се провеждат всеки месец и са посветени на някое събитие свързано с Освободителната война, гибелта на Левски, събития от историята на Варна, но основно на Освобождението на България. Предмет на събиранията са личности, генерали участващи във войните, опълченци живяли във Варна.

На последното тържество проведено между стените на Музея на Възраждането във Варна и посветено на 132 - годишнина от Освобождението на България от Турско робство, децата са били запознати с последните издания на Общобългарския комитет Васил Левски, посветени на паметниците на Апостола във всички български кътчета и извън България.

В навечерието на празника, на децата е представено и едно друго издание на Общобългарския комитет Васил Левски, посветено на 160 годишнина от рождението на Иван Вазов и 173 годишнина от рождението на Васил Левски, наречено „Най-чистият път". Директорът на музея подчерта, че при всяко събиране, децата попиват знанията за историята на страната ни под формата на беседи и разговори.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Muzeyat-na-Vuzrazhdaneto-zapoznava-decata-na-Evropa-s-minaloto-146511
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.