Правят обучение за чистене на нефтен разлив
Автор: Екип Varna24.bg 14:58 / 04.03.2010Коментари ()920
© Impact Press Group
Изпълнителна агенция "Морска администрация" организира съвместно учение с Европейската агенция по морска безопасност /EMSA/ за предотвратяване на последиците от мащабни нефтени разливи в морето. Учението ще се проведе на 10 март в гр. Варна, като основната му цел е да тества възможностите България да получи специализирана помощ от EMSA за справяне с подобни бедствия.

Предварителният сценарий на учението предвижда да се разиграе следната ситуация. Вследствие на сблъсък между танкер и товарен кораб в български териториални води на около 65 мили североизточно от Варна в морето са били изпуснати между 11 и 12 хил. т. суров петрол. Образувало се е голямо нефтено петно според квалификацията на нефтените петна в Националния авариен план. Това изисква мобилизацията на всички налични в страната ресурси, както и осигуряване на допълнителна помощ от Европейската агенция за морска безопасност за ликвидиране на разлива и последиците от него.

От българска страна в учението ще участват два катера на ИА Морска администрация, граничен полицейски катер, вертолет и медицински катер на Военно морските сили, два нефтени събирача и бонозаградител на „Поддържане на чистотата на морските води" АД, а от страна на EMSA - два специализирани кораба, оборудвани с най-съвременни средства за борба с нефтените разливи.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Pravyat-obuchenie-za-chistene-na-neften-razliv-146738
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.