Внезапният лед удари по бадемите
Автор: Екип Varna24.bg 09:58 / 12.03.2010Коментари ()842
© Varna24.bg
Бадемовите дръвчета, посадени във Варненско, са застрашени от поражения заради внезапното повторно застудяване. Някои от дръвчетата от този вид вече са били цъфнали, когато в региона падна мартенския сняг. „Бадемите цъфят най-рано и за това те са най-застрашени", обясни шефката на областната служба по земеделие във Варна Зарина Бъчварова. По думите й насажденията с тези дръвчета не са много, но тепърва ще се установява колко от тях са замръзнали.

„Бадемите издържат до минус 5 градуса, но какви са пораженията ще разберем, когато се затопли и агронимите направят обследване", обясни Чавдар Златилов от Областната служба за съвети в земеделието. По думите му, ако от дадено дръвче са замръзнали 30 %, няма да има загуби. „Такъв процент от плодовете на дървото така или иначе падат през пролетта при т. нар. физиологично разтоварване", посочи той. Ако са замръзнали 40-50 на сто от дръвчетата обаче, плод от тях трудно може да се очаква. Златилов обясни, че и тогава има начини за спасяването им, чрез резитба, но пак зависело от конкретните случаи.

По време на януарските студове са пострадали прасковите, съобщи още експертът от службата по съвети в земеделието. Тези овошки са с праг на замръзване минус 16 градуса, но януарските температури бяха по-ниски. Процентът на пораженията е бил взависимост от поддържането на градините и възрастта на дърветата.

Източник: в. "Позвънете новини"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Vnezapniyat-led-udari-po-bademite-148529
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.