Хотелиери: Въвеждането на платени визи за руските деца ще намали интереса на руските туристи към България
Автор: Екип Varna24.bg 09:10 / 14.03.2010Коментари ()886
Въвеждането на платени визи за руските деца ще намали драстично интересът на едни от най-платежоспособните туристи към България. Отменената преди дни привилегия деца до 12 години да ползват безплатни визи ще се отрази и на инвестициите на руски бизнесмени у нас. Представители на хотелиерския бизнес по Южното Черноморие, не са удовлетворени от обяснението, че клаузата е включена в договора на България за присъединяване към ЕС.

"Не съм съгласен, защото една Гърция бие визите им на летището си, а Кипър облекчава визовия режим по един или друг начин", казва Веселин Налбантов, хотелиер

С промяната безплатна виза ще има само за децата до 6 години, а не както досега до 12. Останалите плащат цената за възрастен - 35 евро, плюс още 25 евро, ако визата е индивидуална. Промяната ще се отрази пагубно на туризма.

"Загубите са огромни. Те и сега съществуват. Има едно търсене единствено от страна на руските туристи и купувачи, които цяла зима купуват имоти. Въпреки кризата и неудобствата купуват апартаменти. Интересни сме само за руския пазар. Очакват само да им се усмихнем", добавя Налбантов.

Затова хотелиерите готвят писмо с искане за среща с Министерството на външните работи. Те настояват и за преференции за всички граждани на бившите съветски републики.

Трябва да черпим опит от другите страни, които поставят виза на границата. Защото всички знаем манталитета на руснака. Той е готов да плаща, но не желае да бъде унижаван и да чака три дни на опашка за виза", кадва Елена Иванова, председател на Съюз на собствениците - Слънчев бряг

Ако се възстановят безплатните визи за деца до 12 години, хотелиери изчисляват, че в държавния бюджет биха влезли 200 милиона лева.

Източник: Ekipnews



https://www.varna24.bg/novini/varna/Hotelieri-Vuvezhdaneto-na-plateni-vizi-za-ruskite-deca-shte-namali-interesa-na-ruskite-turisti-kum-Bulgariya-148860
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.