Правят карта на светлинното замърсяване на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:12 / 15.03.2010Коментари ()1113
© Impact Press Group
Със съзвездието Орион и червената планета Марс се запознаха възпитаници на Математическата и IV Езикова гимназия във Варна, които миналия петък наблюдаваха звездното небе. По този начин учениците взеха участие в международната програма „Земният глобус през нощта", чиято цел е създаване на карта за светлинно замърсяване на цялата планета. Преди да се впуснат в астрономическото приключение, учениците са разгледали уеб-страницата на програмата, от която са се запознали с инструкциите за провеждането на наблюдението. Освен красивата мъглявина в Орион и Марс, те са разгледали и съзвездията, които се виждат на югоизток - над морето, съобщиха от обсерваторията в морската столица.

В „Земният глобус през нощта" може да се включи всеки, който желае, като за целта трябва да посети уеб адреса й. Наблюденията се провеждат от дома на всеки наблюдател. Ако в програмата се включат много варненци, може да бъде изготвена карта на светлинното замърсяване на нашия град, обясняват от астрономическата обсерватория.

В големите градове осветеността през нощта е толкова голяма, че не може да се наблюдава звездното небе. Голяма част от децата и младите хора, живеещи в тях, не са виждали Млечния път, и могат да различат не повече от 40-50 звезди на нощното градско небе, посочват от обсерваторията. За намаляване на светлинното замърсяване се предлагат улични лампи, които са насочени надолу.

Източник: в. "Позвънете новини"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Pravyat-karta-na-svetlinnoto-zamursyavane-na-Varna-148993
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.